Petak
06.03.2015.

Ma budi pisac i ti (treći dio)
Extra_large__kolica_3
A+ A-

Zloglasna zagrebačka bura obrušila se na grad. Slomljeni kišobrani, šeširi i unezvijerene kokoši letjeli su zrakom. Zračne struje poigravahu se njima kao od šale i s obiješću. Ni najstariji naši sugrađani ne pamte ovakvo nevrijeme, a neki od njih imaju po 100 i više godina.

U strahu da ne pobjegne van, Martina je papagala Tibora štrikom privezala za ogradu Muzeja nezavisne kulture.

Udari bure dosezali su brzinu i do 45 km na sat. Čini se kao da nije puno, ali ne zaboravite – to je zagrebačka bura opjevana u knjigama mnogih naših velikih literata. Ona kad šiba ovakvom brzinom, to je kao da u Dalmaciji puše oko 300-350 na sat. A drugo, dolje imaju more, pa zbog zapjenjenih valova sve izgleda dramatičnije.

U posljednjem zimskom izdanju besplatnog spisateljskog tečaja otkrivamo koje vrste romana su najisplativije. One koji su se kasnije uključili upućujemo na prvi i drugi dio. Krenete li u gradivo tek od trećeg dijela nećete ništa naučiti!


KRIMINALISTIČKI ROMAN

Ili skraćeno – krimić. Od Poea i Doylea, pa sve do Larssona i Nesboa, krimići su jako popularni u svim društvenim stališima. Dobra literarna napetica privući će i djeda i baku, učitelja i odžačara, mladež i roditelje, kontese i poslugu. Nekad se vjerovalo da u dobrom krimiću čitatelj ne smije razotkriti tko je ubojica prije nego li autor to sam ne razotkrije negdje pred kraj. Danas to više nije važno. Evoluirali smo, te ne hlepimo za teško razmrsivim zagonetkama, dovoljno je da imate serijskog ubojicu i detektiva. Kriminalistički roman ujedno je i najisplativiji, pa stoga savjetujemo da ne gubite vrijeme na dosadnu književnost koju ionako nitko ne čita.

LJUBAVNI ROMAN

Po zagrebački – ljubić. Poslije krimića, najbolje ide romantika! Sve do konca osamdesetih živi se u uvjerenju da ljubiće čitaju samo žene što, dakako, nema blage veze s istinom. Muškarci podjednako, ako ne i učestalije, posežu za ljubavnim štivom. Desetljećima to čine kriomice, ali početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u modu naglo ulaze osjećajni muškarci, popularno zvani – metroseksualci. Taj moderni muškarac ne libi se više otvoreno pokazati emocije, a kad već može slobodno cendrati – može onda i bez straha uživati u romantičnim pripovijestima. Širenjem metroseksualizma širi se i tržište na koje možete plasirati svoje ljubavne romane. I zapamtite – nema lošeg ljubića! Samo opušteno i nek je tugaljivo, nek udara na tanane strune osjećaja.

ZOMBI APOKALIPSA ROMAN

Ekskluziva! Čitatelji portala booksa.hr prvi će doznati o žanru koji tek dolazi, a to će biti – romani o zombi apokalipsi. Tema zombi apokalipse već dugo je prisutna u literaturi, jedino što donedavno nije baš bila među najtraženijom robom na tržištu. Velikom popularnošću tv-serije The Walking Dead (peta sezona je u punom jeku) otvara se prostor za romane o zombi apokalipsi. Vampiri su out! To vrelo iscrpljeno je do krajnjih granica i stoga vas želimo uputiti da se na vrijeme bacite u žanr koji vam može donijeti milijunsku zaradu.

O zombi apokalipsi uopće nije teško pisati. Ne morate niš objašnjavati, kako je sve počelo, simo-tamo, već odmah, od prvog poglavlja udarate u glavu. Svijetom haraju živi mrtvaci, a vaša grupica normalnih ljudi pokušava preživjeti u ovom neveselom okruženju. Zašto ne smjestiti radnju prvog domaćeg zombi apokalipsa romana u Zagreb ili Omiš! I onda samo šibate knjigu za knjigom, cijeli serijal! Nema na čemu.

***

Ovim smo, evo, došli do kraja zimskog semestra. Besplatna spisateljska školica mogla bi se nastaviti već u ljeto, ali zbog političkih trvenja unutar kombinata nećemo ništa precizirati. Uglavnom, dio gradiva smo obradili, a ostaje još toliko toga za pojasniti i rasvijetliti. Zapamtite – književnost je ognjište na kojem se možete i vi ogrijati. Samo hrabro i bez odugovlačenja. Rad na prosječnom romanu iziskuje 3 do 6 tjedana predanog rada. U roku od 60 dana i vaša knjiga može biti u izlogu, našiljite svoja pera!

F.B., 6. ožujka 2015., Zagreb
foto: Greta Tamošiunaite

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.