Petak
20.02.2015.

Ma budi pisac i ti (prvi dio)
Extra_large_vodi__1
A+ A-

Već prvog radnog dana novoizabrani Nadstojnik kombinata povukao je odlučne poteze. Prvo je raspustio Booksin ekspertni tim (BETI) i formirao svoje savjetodavno tijelo. Za šefa protokola postavio je Viktora, kao savjetnicu za domaću i stranu prozu plus unutarnju politiku uzeo je Miku, dok je mjesto glasnogovornika kabineta dodijelio Šibenčaninu Saletu. Na ovaj način Luka, zli blizanac dr. Ostojića, odužio se najbližim suradnicima iz kampanje.

Valkire s komparativne brinut će se, kao i dosad, za osiguranje, a najavljen je i redizajn sajta na kojemu već radi tim stručnjaka iz Ciudad Juáreza. Iako po štatutima nije u mogućnosti smijeniti predstojnike društvenih mreža, Božu P. (Booksin Twitter) i Anu (Booksin Facebook), priča se da će do proljeća pronaći način da riješi i taj sektor.

Vanja je hitno uzela neplaćene slobodne dane i već dva tjedna ne dolazi u kombinat, niti odgovara na pozive i elektroničku poštu. Njezinim posrnućem otvorio se neočekivano širok manevarski prostor, pa novi Nadstojnik hitro formira i tim vanjskih suradnika. Prva zadaća koju dodjeljuje Tuljanima odnosi se na izradu online priručnika pod nazivom: Ma budi pisac i ti – Booksin besplatni ultimativni spisateljski tečaj ili Od prvog titraja pera do tiskane knjige u izlogu za 60 dana!

Isti je načinjen u roku od tjedan dana, te službeno predstavljen svima u kombinatu. Sadržaj kontroverznog priručnika poduprli su Mika, Dunja, Viktor i Sale, dok su Ana i Martina zatražile da se u zapisnik unese njihovo izdvojeno mišljenje koje u najkraćim crtama glasi: "Riječ je o štetočinskom pokušaju da se od književnosti načini utočište za nevježe."

Sadržaj vodiča prenosimo u cijelosti:

TKO SVE MOŽE BITI PISAC?

Najvažnije je imati na umu da biti pisac nije sveta krava. Dapače, svatko od vas, bez teškoća, može plivati u tim vodama. U davna vremena možda i nije bilo tako, ali danas to uistinu nije nikakav big deal. Suština književnosti je pripovijedanje, znači – pričanje priča. Bilo izmišljenih, bilo prepričavanje stvarnih dogodovština koje se, već prema potrebi, mogu malo i nakititi. Što bi rekao naš narod – a neš ti nauke.

VAŽNOST ČITANJA

Kaže se – pisac mora čitati sve što mu dođe pod ruku. E, pa imamo lijepu novost za vas: ne mora! Čitanje je zastarjela navada iz vremena kad ljudi nisu imali što drugo činiti. Književniku modernog doba čitanje knjiga drugih autora može nanijeti više štete nego koristi.

Kao prvo – zbunit će vas svi ti različiti stilovi, a to vam kao čovjeku od pera ne treba. Drugo – knjiga u ruci nije ništa drugo već zid podignut između vas i stvarnosti, tog nepresušnog vrela inspiracije. Treće – čitanje šteti zdravlju, prvo vam oslabi vid, a onda dolaze i drugi problemi kao primjerice: živčanoća, depresija, krv slabije kola žilama jer ste neaktivni, može vam pasti razina šećera i tako dalje.

Čitati možete pomalo, recimo šest minuta u komadu i dosta. Tko ne vjeruje, neka samo dođe u Booksu i vidi neke ljude koji se junače, pa čitaju i po sat vremena na dan. Eno ih, propala im ljepota! Nagrđeni podočnjacima i mučaljivi kao kornjače po cijeli božji dan srču mlačne kavice.

PRVI KORACI

Pojedinci rade skice, dugo promišljaju i slično. To vas nikamo neće dovesti! Mozak prosječnog čovjeka odašilje svu silu nepovezanih misli i što više dumate nad tim zakučastim mislima, sve ste neodlučniji. Kad bi svi čekali pravu ideju, nikad ništa ne bi proizveli. Stoga našiljite pero i u boj! Ideje će doći kasnije.

Najbolje je otvoriti s detaljnim opisom prirode. Primjerice: Bila je mračna noć, zvijezde su treperile na nebu kao da mi namiguju. Eh, koliko je samo tih zvijezda u ovoj mračnoj noći kojoj kraj kao da nikad neće doći… Zastanimo ovdje na trenutak. Vidite kako nam se nehotice omaknula moćna rima: noći/doći. Bi li se ona dogodila da smo se skanjivali poput stidljive mladenke? I don't think so.

(nastavlja se)

F.B., 20. veljače 2015., Zagreb
foto: WordShore

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.