Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
Piše: F. B.

Booksin album sa samoljepljivim sličicama

Large stickers foto: John Cooper / Flickr
Četvrtak
12.04.2018.

Svake četiri godine održava se veliko svjetsko nogoloptačko nadmetanje. Sudjeluju 32 reprezentacije, a za otprilike dva mjeseca, točnije 14. lipnja započet će World Cup u Rusiji. Odmah na otvorenju čeka nas veliki derbi – na stadionu Lužniki u Moskvi snage će odmjeriti Rusija i Saudijska Arabija.

Uz samo prvenstvo idu i mnogi drugi popratni sadržaji. Jedan od najvažnijih, a možda važniji i od samog nogoloptanja, je skupljanje sličica. U Paninijev album valja zakeljiti 669 sličica. Jedna vrećica košta 5 kn, a u svakoj vrećici je 5 sličica. Teško je ispuniti album. U početku ide lako, e, ali onda krene s duplićima, pa se moraš čendžati. Ove godine Nadstojnik Luciano zabranio je kolekcionarsku razbibrigu. Oskudijevamo u svemu i na što bi to onda ličilo da u ovakvoj besparici arčimo novce na gluposti.

"Nisu gluposti", mrmorila je Anči, "to je igra, strast – ljudi skupljaju svakaj: salvete, kamenje čudnog oblika, stare razglednice, knjige…"

"Knjige, ha?" zamišljeno će Neven S. – drevni Booksin kolumnist. "Mislim da imam rješenje…"

"Kakvo rješenje?"

"Možda ćemo ipak moći skupljati sličice", Neven je brzinski srknuo makjato i odjurio k dr. Sloneku u Boooksin labaratorij.

"E nećete moći", vikao je za njim Nadstojnik, "vidim li makar jednu sličicu nogometaša ili album Russia 2018 – pocijepat ću ih u tisuću komadića!"

Anči, Dunja, Damjan i ostali mrko su pogledavali prema Nadstojniku. Ti pogledi po prilici govorahu: Taj čovjek uistinu zna kako ubiti radost!

Premijer Bookse nije se obazirao na nezadovoljstvo među pučanima. Još u ona davna vremena kada se spremao za nadstojničku dužnost, Mika mu je rekla: "I upamti, gdje je kuće – tu je i nevolje i nezadovoljstva. Ali to je dobro, jer onog dana kad svi budu zadovoljni, nasmijani i opušteni – tvoji nadstojnički dani bit će odbrojeni."

***

Za to vrijeme u Booksinom literarnom laboratoriju...

Dr. Slonek i Neven S. stajahu ispred superračunala Potemkin 2 i vrijedno programirahu.

"Tako", rekao je dr. Slonek, "a sad ćemo uz pomoć naših tajnih kabela povući sve potrebne podatke iz NSK-a, KGZ-a i Booksine arhive! Dok Potemkin 2 to ne obavi možemo nekaj prezalogajiti, jesi li za boršč?"

"Kakvo je to pitanje – uvijek sam za boršč", uzvrati Neven S.

Između dva zalogaja dr. Slonek promrmlja: "No i dalje me brine kako će na sve ovo reagirati Njegova Svjetlost. Znaš, ne bih htio upasti u neprilike."

"Ništa ne brini", prepredeno će Neven S. "Luciano se katkad doima kao okrutan vlastodržac, ali ispod tih oštrih bodlji i oklopa od nehrđajućeg čelika krije se čovjek. Ima i on svoje slabe točke."

"Misliš? Meni se doima poput kiborga. Od kad je kritički nasrnuo na Facebook, Zuckerberg je na aparatima."

"Kažem ti – ne beri brigu."

Potom u tišini nastaviše kusati vrhunski načinjen boršč. U susjednoj prostoriji Potemkin 2 usisavao je podatke brzinom od 12 terabajta u sekundi.

***

Proljetni sumrak spuštao se polako sa Sljemena. Anči, Dunja Draguljče i Mateja sjedile su na jednoj klupici i čibučile. Ostatak društva dosađivao se na drugoj klupici. Atmosfera nije bila baš najveselija. Domalo nahrupiše među njih Neven S. i dr. Slonek. Bijahu euforični i u tren oka razdijeliše svima po jedan album. Na koricama svakog od njih zlaćanim slovima pislao je: BOOKSIN LITERARNI KUP 2018 – OFFICIAL LICENSED STICKER ALBUM!

"Ma što to…" Ančine oči zasuziše od prevelika ushita.

Nastade neviđena graja, a kad dr. Slonek i Neven S. podijeliše svakom po 10 paketića sličica, gungula bijaše žešća nego na kirvaju.

"Imam duplog Koščeca", ciktala je Dunja.

"Dam ti za njega Žmirića!"

"Isuse, gle, u jednoj vrećici dobijem Nadu Topić, Ivanu Bodrožić i Anju Golob!"

"Pa šta?"

"Dajem Ferića i Šehića za Albaharija i Karakaša!"

Svi graktahu u isto vrijeme – ova ima duplog Krležu, onaj bi Basaru čendžao za Tanju Mravak ili bilo kojeg stripaša ili stripašicu, Damjan nudi Simića i Lokotara, a potražuje Bužarovsku ili Glamuzinu, Mateja za Tina Ujevića traži deset sličica, onamo se za Avdića nudi amblem HDP-a, na drugoj strani za amblem Frakture traži se tim Buybooka, sad su se već umiješali i gosti, kupuju sličice i albume od Nevena, pa se i oni uključuju u čendžanje.

"Što se ovo događa, k jarcu!?" zagrmi Nadstojnik Luciano s vrata. "Zar je netko dobio na lotu ili što!?"

"Vaša Svjetlosti", Neven S. smjerno pristupi, "evo, izvolite vaš album i 10 paketića sličica…"

"Kakove te pak sličice ophajaju, pa nije li rečeno… kakva drskost! Nevene, je li ovo tvoje maslo?"

"Vaša Svjetlosti, barem prelistajte album, pa onda donesite pravorijek."

"Ne želim ništa gledati, odmah svi predajte albume – brže!"

"Ama, to je Booksin literaturni album, pogledajte na priliku koja je sličica broj 1."

Nadstojnik preko volje otvori album. Sličica br. 1 bijaše on sam – Nadstojnik Luciano i sličica je već bila zakeljena u Nadstojnikov album.

"Hm… pa to sam ja, ima zlatni lovorov obrub i sve ostalo… dobro si se to dosjetio, pošteno, tako znači – to je jedan, ajmo reć, književni album… onda dobro, tako već može, da, lukavo, promućurno… no pa to je posve druga priča… odobravam ovu razbibrigu, jer je poučna… možemo to i prodavati, zar ne?"

"Vaša Svjetlosti, već smo počeli s prodajom, teško stignemo tiskati sličica kolika je potražnja."

"Ta, onda udvostručite proizvodnju, a cijena – 10 kn za jednu vrećicu? Ali, to je u redu, sve ispod toga bilo bi ponižavajuće."

Nadstojnik je otvorio prvu vrećicu. Bijahu unutra: tim RI-Lita, Malkoč, Irena Matijašević, Marko Dejanović i amblem izdavačke kuće Dereta. Onda je otvorio drugu vrećicu…

Zadubljen u kolekcionarstvo, zaboravio je na sve ostalo i to je bio baš dobar osjećaj.

*

F.B., 13. travnja 2018., Zagreb

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu