Četvrtak
20.02.2014.

Spomenik protiv Dickensa
Extra_large_dickens_portsmouth
A+ A-
Nedugo prije smrti Charles Dickens, koji je usprkos skromnosti bio veoma samosvjestan, odlučno je zabranio da mu se nakon smrti podižu spomenici: ‘I conjure to my friends on no account to make me the subject of any monument, memorial or testimonial whatsoever.’

Ova rečenica imala je zaista snažnu rezonancu, odzvanjala je kao jeka gotovo 140 godina. Međutim, kako to prilično često biva kada je riječ o piscima i njihovim posljednjim željama, ni ova neće biti poštovana. Naime, čak niti Englezi koji, tako nas barem uče, posebno pate na tradiciju, nisu uspjeli izdržati bez ziđanja, pa je još prije nekoliko godina, ususret obilježavanju 200. godišnjice Dickensovog rođenja (1812. - 1870.), odlučeno kako će spomenik ipak biti podignut. Dickensova slavna naredba potomstvu sada postaje tek kuriozitet, te će biti analogna onoj posebnoj slasti s kojom biografi pišu knjige o Marku Twainu usprkos činjenici da je čovjek rekao da su biografije nešto najgore što se jednom piscu može dogoditi.

No, Dickens je svoje rekao 1870. godine, i izgleda da je prošlo dovoljno vremena da neki drugi interesi ipak pretegnu na stranu kršenja pokojnikove želje. Podizanje statue omiljenom britanskom autoru počelo se pripremati još 2008. godine. Na prve naznake da će do dizanja spomenika doći, njegovi obožavatelji javno su istupili u obranu želje znamenitog pisca. No, protesti ljubitelja Dickensove književnosti, okupljenih oko udruge Dickens Fellowship, samo su usporili cijelu stvar, a kada su na stranu političara koji su zagovarali podizanje memorijalnog spomenika stali i Dickensovi nasljednici, bilo je savršeno jasno što će se dogoditi.

O ovom slučaju pisali smo početkom 2008. godine: "Dok obitelj iznosi teze da bi idealno mjesto za spomenik bilo dvorište pitoreskne kuće Eastgate u Rochesteru u Kentu koju je Dickens često uzimao za poprište zbivanja svojih djela i u kojoj se od 1979. do 2005. nalazio Centar Charlesa Dickensa, članovi udruga Dickens Fellowship i City of Rochester Society osporavaju inicijativu smatrajući da je Dickens, koji je bio poprilično dobro upućen u pravna pitanja budući da je godinama radio po raznim sudovima, bio potpuno precizan u svojoj oporuci u kojoj izričito navodi da ne želi 'nikakvu memorijalnu statuu niti spomenik bilo koje vrste'. Christine Furminger iz potonje udruge u izjavi za javnost navodi da bi 'bilo bahato ignorirati njegove riječi.'"

Inače, zanimljivo je da su Britanci gotovo dobili Dickensov spomenik još u 19. stoljeću, no tada su ipak odlučili poštivati piščevu želju. Naime, američki kipar Frank Elwell, koji nije bio upoznat s Dickensovom zabranom, 1894. godine je po narudžbi Čikaškog velesajma isklesao statuu Dickensa koji sjedi u stolici, dok mu je pod nogama malena Nell, protagonistica njegove Stare prodavaonice rijetkosti. Nakon zatvaranja sajma, uprava je kip poslala u Englesku kao dar engleskom narodu. Sin Charlesa Dickensa, Sir Henry Dickens, odmah ga je vratio nazad u Ameriku, te se taj spomenik sada nalazi u Clark Parku u Philadelphiji.
 
Međutim, Dickensov prapraunuk Mark Charles Dickens, kao i njegov rođak Ian Dickens te ostali potomci, danas kažu kako smatraju da je "već odavno bilo vrijeme da mu se podigne spomenik". Još su 2008. godine ustvrdili kako bi bilo najbolje podići tri spomenika - jedan u Portsmouthu, gradu piščeva rođenja, drugi u Rochesteru gdje je Dickens umro, i treći u Londonu u kojem je živio.

Prošlog je vikenda, na 202. Dickensov rođendan u Portsmouthu napokon i svečano predstavljena prva javna skulptura koja predstavlja pisca. Uz veliku pompu svečanost je održana na Guildhall Squareu. Na svečanosti su sudjelovali i Oliver Dickens, devetogodišnji potomak Charlesa Dickensa, te glumci Joanna David i Edward Fox, koji je glumio g. Brownlowa u recentnoj ekranizaciji Olivera Twista
 
Skulpturu je izradio britanski kipar Martin Jennings koji se specijalizirao upravo za portrete, te je izradio brončane skulpture kraljice Elizabeth, Sir Johna Betjemana i Lorda Binghama od Cornhilla. Kritike njegovog Dickensa su blago rečeno podijeljene, no Jennings je već dobio novu narudžbu: skulpturu Georgea Orwella koja će biti postavljena ispred središta BBC-a u Londonu.
 
Neven Svilar
foto: svečano predstavljanje statue u Portsmouthu (Sheila)
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.