Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Suze boga Marsa

Book suze boga marsa korice 198x300

Autor: Snježana Babić Višnjić

Izdavač: Semafora

Godina izdanja: 2019

Cijena: 100,00 kn

Broj stranica: 123

Uvez: tvrdi

Teen

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Svijet nije napravljen prema mjeri malenih, pa ipak oni često odigraju važne uloge u situacijama kada mnogi odrasli zakažu. Nastaju tako nove perpektive koje dovode u pitanje smisao i tumačenje mnogih velikih povijesnih događaja. Nastavljajući već zacrtanim putem oživljavanja znanih i manje znanih povijesnih zbivanja, autorica ponovno spaja suvremenost s referentnim točkama u bližoj i daljoj prošlosti koje se najčešće razlikuju samo po sudionicima. Djeca u vrtlogu ratnih zbivanja  bila su već junaci priča i romana za djecu i mlade, ali pred nama je rukopis koji pokušava osvijetliti jednu specifičnost koju nikakav društveni razvoj dosad još nije uspio prevladati – vojne opsade.

Roman je koncipiran u tri sloja koja se međusobno isprepleću u dijelovima koji su slični u svim razdobljima, a odražavaju djetinju sposobnost da i u najgorim okolnostima vide svjetlo koje može pomoći njima i ljudima oko njih. Prateći Andriju i njegovu majku i sestru, koji bježe pred turskom najezdom i nađu se u osmanlijskom okruženju daleko od doma, Ivana, koji je s mamom pobjegao iz okružena Vukovara, i Jusufa, koji se s ocem našao u okupiranom Alepu kad je došao posjetiti očevu obitelj, shvaćamo koliko snage može biti u djetetu da nadvlada okolnosti i da čak svojim djelovanjem u neku ruku promijeni njezin tijek. 

Skretanjem pozornosti s općeg povijesnog događaja na pojedinačnu sudbinu i spektar emocija koje moraju iskusiti najmlađi u takvim pogibeljnim okolnostima osvjetljava se besmislenost logike odraslih koji prečesto paralizirani strahom nisu sposobni donijeti životno važne odluke. Ovaj roman mogao bi postati nadahnjujuće i važno štivo djeci i mladima tijekom odrastanja jer upozorava na to da svi imamo snagu utjecati na događaje oko sebe ma koliko se oni činili većima i važnijima od nas.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu