Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tekuća modernost

Book 6927

Autor: Zygmunt Bauman

Izdavač: Naklada Pelago

Godina izdanja: 2011

Cijena: 170 kn

Broj stranica: 224

Uvez: meki

Publicistika

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Tekuća modernost Zygmunta Baumana jedna je od ključnih knjiga za razumijevanje našega doba, knjiga u kojoj se ovaj utjecajni sociolog hrabro uhvatio u koštac s onim 'ovdje i sada'; s društvenim, političkim, ekonomskim... promjenama, ali i s promjenama u sferi privatnog života kojima svjedočimo ali ih teško uspijevamo definirati. To zakriveno 'ovdje i sada' obilježeno je  fluidnošću – rastakanjem svega čvrstoga, stabilnoga i trajnoga, što u naše živote unosi posvemašnju nesigurnost, fragmentaciju i dezorijentiranost.
Nakon čvrste, teške, 'hardverske' modernosti nastupilo je doba lake, tekuće, 'softverske' modernosti, a novonastale tektonske promjene Bauman tumači analizirajući pet temeljnih pojmova u izgradnji naracija o stanju društva – emancipaciju, individualnost, vrijeme/prostor, rad i zajednicu. 
U lakoj modernosti bijeg je postao poželjna strategija, pokretljivost i nomadstvo stječu prednost pred statičnošću i sjedilaštvom, a do jučer poželjne karakteristike – pouzdanost, veličina, trajnost..., sada su zbačene preko palube suvremenosti. Pojedinac je tim uspješniji što bolje razvija sposobnost transformiranja, odnosno što i sam postaje fluidniji, prilagodljiviji različitim oblicima. 'Velika preobrazba' vidljiva je u sadržaju i diskursu javnoga koji su sasvim određeni time da privatno stalno iznova kolonizira i tiranizira javni prostor.
 Teza o tekućoj modernosti u središtu je teorijskih promišljanja Zygmunta Baumana u posljednjem desetljeću (njome se detaljnije bavio i u knjigama Tekuća ljubav, Tekući strah i Tekući život), i nadovezuje se na njegove uvide u teme globalizacije, konzumerizma, masovne kulture, multikulturalnosti, politikâ identiteta i etike, koji su snažno obilježili sociološku misao današnjice.

Prevela: Mira Gregov

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu