Page arrow

Što je populizam?

Book popul

Autor: Jan-Werner Müller

Izdavač: Tim press

Godina izdanja: 2017

Cijena: 90,00 kn

Broj stranica: 136

Uvez: meki uvez

Publicistika

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Pred vama je nova knjiga u izdanju TIM pressa, prijevod poznatog djela ŠTO JE POPULIZAM? njemačkog politologa i profesora politike Jan-Wernera Müllera. Recenzije hrvatskog izdanja napisali su prof. dr. sc. Rade Kalanj, izv. prof. dr. sc. Berto Šalaj i prof. dr. sc. Nenad Zakošek.
* * *
Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, Hugo Chávez – populista je u svijetu sve više. No što točno populizam jest? Treba li sve koji kritiziraju elite na vlasti, Europsku uniju, Wall Street ili Washington nazivati populistima? Koja je točno razlika između desnog i lijevog populizma? Približava li populizam vladu narodu ili predstavlja prijetnju demokraciji? Tko čini "narod" uopće i tko može govoriti u njegovo ime? Ova pitanja nikada nisu bila važnija. U revolucionarnoj knjizi Što je populizam? Jan-Werner Müller tvrdi da je u samim temeljima populizma odbacivanje pluralizma. Populisti će uvijek tvrditi da isključivo oni predstavljaju narod i njegove istinske interese. Müller također ukazuje na to da, protivno uvriježenom mišljenju, populistička vlast može proizlaziti iz njihove težnje za isključivim moralnim predstavništvom naroda: populisti bi, u slučaju da dobiju dovoljno ovlasti, mogli voditi ka autoritarnoj državi koja isključuje sve one koje se ne smatra dijelom "pravog naroda". Autor predlaže niz konkretnih strategija nošenja s populistima i posebice načina na koje je moguće suprotstaviti se njihovim težnjama da govore isključivo u ime "tihe većine" ili "pravih ljudi". Analitička, pristupačna i provokativna, knjiga Što je populizam? polazi od povijesti i koristi primjere iz Europe, Latinske Amerike i SAD-a kako bi definirala karakteristike populizma i prokazala dublje uzroke njegovih aktualnih izbornih uspjeha. Nije svatko tko kritizira elite populist, tvrdi autor. Osim što su antielitisti, populisti su i antipluralisti. Populisti tvrde kako oni i samo oni predstavljaju narod; svi ostali politički natjecatelji su ustvari nelegitimni te svatko tko ne podupire populiste zapravo nije istinski dio naroda. Kada su u oporbi, populisti će nužno inzistirati da su elite nemoralne, a narod je moralni, homogeni entitet, čija je volja nepogrešiva. Premda populisti često pozivaju na referendum, takvi postupci nemaju za cilj inicirati otvorene procese demokratskog oblikovanja volje među građanima. Populisti jednostavno žele potvrdu onoga što su već sami definirali kao volju pravog naroda.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu