Page arrow

Što Europa želi?

Book europa

Autor: Slavoj Žižek Srećko Horvat

Izdavač: Algoritam

Godina izdanja: 2013

Cijena: 138,99 kn

Broj stranica: 156

Uvez: meki

Publicistika

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Usred najveće krize koja je dohvatila Europsku uniju Hrvatska se 1. srpnja 2013., nakon dugog pristupnog procesa i puno muka, uspjela izboriti za pristupanje Uniji. Sljedećih nekoliko godina Hrvatska je vjerojatno zadnja država koja se pridružuje Europskoj uniji, na obzoru nema ozbiljnih skorih kandidata. Parafrazirajući Freudovo slavno pitanje 'Što žena želi?', Slavoj Žižek i Srećko Horvat udružuju snage da bi istražili goruće pitanje 'Što Europa želi?', a sve to uz diskretnu pomoć 'najopasnijeg političara Europe' Alexisa Tsiprasa. Analizirajući slovenska iskustva, kao iskustva prve ex-jugoslavenske države koja se pridružila Europskoj uniji još 2004. i kratku povijest Unije, autori dolaze do uznemirujućih zaključaka. Umjesto mirovnog projekta, Europska unija sve se više pretvara u neprekidnu ratnu zonu, uključujući isključivanje imigranata, imigrantske nemire u Parizu i Londonu ili europske 'humanitarne' intervencije s ciljem uvođenja više 'demokracije' u Libiju i Maliju, a naravno da se ne mogu ignorirati ni pritisci na 'neposlušnu' članicu – Grčku. Žižek i Horvat se na sve to, i još štošta, osvrću i vatreno zalažu za drugačiju 'ideju Europe', po svemu sudeći europskiju od onoga što Europska unija nudi.

Nakon francuskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog, rumunjskog i engleskog izdanja, ova knjiga se, možemo reći, vraća kući u prijevodu Marka Perožića, Vladimira Cvetkovića Severa i Dubravke Franz Spiliotopoulou i s likovnom opremom Jelene Radmanović.

'Znameniti slovenski ekscentrik i karizmatični hrvatski filozof, u društvu najopasnijega grčkog političara, pružaju analizu europske pat-pozicije na način koji je ujedno zajedljivo šarmantan i ogorčeno inteligentan. Svaki pravi Europljanin, vjeran stvarnoj ideji Europe, mora ovo pročitati!'
(Oliver Stone)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu