Page arrow

Socijalna povijest medija; Od Gutenberga do Interneta

Book 7232

Autor: Asa Briggs Peter Burke

Izdavač: Naklada Pelago

Godina izdanja: 2011

Cijena: 260 kn

Broj stranica: 424

Uvez: meki

Publicistika

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Knjiga Socijalna povijest medija, od Gutenberga do Interneta pruža jedan od najboljih uvida u razvoj medija i njihov društveni kontekst, počevši od epohalnog izuma tiskarstva u 15. stoljeću, pa do uspona elektroničkih medija i Interneta, koji su otvorili nove, uzbudljive i nesagledive medijske prostore budućnosti. Iskusni autorski dvojac, povjesničari Peter Burke i Asa Briggs cijenjeni su stručnjaci i za druga razdoblja – prvi za renesansu i razna područja kulturne povijesti, drugi za viktorijansko razdoblje i radijsko i televizijsko emitiranje u Velikoj Britaniji. Širina njihova znanja, interdisciplinarnost i uronjenost u živo društveno tkivo, pri čemu ističu kompleksnost vremena i međuprožimanje različitih medija (nasuprot shvaćanju povijesti kao napredovanja, smjene jednog medija drugim, novim i usavršenijim) – čine ovu knjigu toliko iznimnom.

Pišući o pojedinom mediju – knjizi, novinama, radiju, televiziji, Internetu..., Burke i Briggs osvjetljavaju široku sferu društvenih pojavnosti, na scenu dovode i velike i male igrače, i genijalce-izumitelje i epizodiste, sve one koji su imali neku ulogu u medijskim transformacijama. Oni nastoje dati sliku pojedinog vremena u totalnom planu, pa su stoga posebno analizirane i važne teme poput specifikuma usmene i pismene kulture i obrazovanja u ranonovovjekovnom razdoblju; ili emigracije, industrijalizacije i tehnoloških otkrića u 19. stoljeću; ili pak stvaranja javnog mnijenja i publike koja utječe na fokusiranje medija na trojstvo informiranja, komuniciranja i zabave.

Socijalna povijest medija ističe se kao neophodna literatura za cijeli niz društveno-humanističkih struka (u Velikoj Britaniji je prvi put objavljena 2002. i do danas je doživjela tri dopunjena izdanja i mnoštvo prijevoda), a i kao inspirativna studija za širi krug čitatelja, koja ukazuje na presudnost medija u različitim povijesnim kontekstima i vremenima.

O autorima:

Peter Burke – jedan od najpoznatijih povjesničara današnjice; profesor kulturne povijesti na Sveučilištu Cambridge. Napisao je preko dvadeset knjiga koje su prevedene na mnoge svjetske jezike (nekoliko i na hrvatski), a među njima se izdvajaju: Talijanska renesansa, Junaci, nitkovi i lude: narodna kultura predindustrijske Evrope, Izmišljotine Luja XIV, Očevid: upotreba slike kao povijesnog dokaza, Jezici i zajednice u predindustrijskoj Europi, Povijest događaja i preporod pripovjedanja, Što je kulturna povijest?...

Asa (lord) Briggs – najutjecajniji britanski povjesničar za viktorijansko razdoblje i istraživač povijesti radio i televizijskog emitiranja u Velikoj Britaniji. Predavao je na mnogim sveučilištima (Leeds, Sussex, Oxford) i autor je niza važnih knjiga poput trilogije Viktorijanski ljudi, Viktorijanski gradovi i Viktorijanski predmeti, te Povijesti emitiranja u Velikoj Britaniji u 5 tomova, studija Doba napretka 1783–1867, Socijalna povijest Engleske...

Preveo: Marko Gregorić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu