Utorak
24.09.2019.

S onu stranu metafizike? Friedrich Nietzsche: Tako je govorio Zaratustra
A+ A-

Ako se složimo s tezom da početak i kraj svakog ozbiljnog studija filozofije predstavlja temeljito proučavanje klasičnih djela njezine sveukupne povijesti, onda se i filozofijski pristup Nietzscheovu mišljenju ne može ozbiljiti bez poznavanja cjeline njegova djela, a kao preduvjet takvu poznavanju javlja se odlučno metodičko odbacivanje predrasuda o Nietzscheu i o temeljnim pojmovima njegove filozofije. Tako govoraše Zaratustra djelo je koje zbog svojega višeslojnog jezika, stila pisanja i uporabe najrazličitijih načina obraćanja i kazivanja ostaje velikom, često i nepremostivom preprekom onima koji su se nedostatno pripremljeni okušavali u Nietzscheovu mišljenju, tako da primjereno vrednovanje Nietzscheova cjelokupna filozofiranja pred današnjom filozofijom stoji još uvijek kao bitna zadaća.

Pred takvom zadaćom našli su se i predavači na Šestoj Filozofskoj školi Matice hrvatske koja je pod naslovom S onu stranu metafizike? Friedrich Nietzsche: Also sprach Zarathustra održana u rujnu prošle godine na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Ovaj zbornik obuhvaća većinu predavanja izloženih tom prilikom, no zbog naknadnih promišljenih i sročenih odgovora na kritike, napomene, dopune i sugestije iskazane u produktivnim i konstruktivnim raspravama što su se vodile među predavačima, studentima i ostalim sudionicima Škole, ovdje objavljeni radovi predstavljaju znatno dopunjene i prerađene te tematski i sadržajno produbljene tekstove spomenutih predavanja.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.