Petak
22.11.2019.

Riječ po riječ. Leksikografsko-filološke postile
A+ A-

Ideja je bila naoko jednostavna: odabrati i objasniti značenje riječi vezanih uz dnevne događaje, a potom ta objašnjenja – pazeći da budu stručna, zanimljiva te poštujući ritam i rokove dnevnih novina – objaviti u rubrici Riječ dana. Zadovoljavajući sve te uvjete, od 2009. na stranicama Jutarnjeg lista izlazi jedinstveni etimološki rječnik koji piše Inoslav Bešker, izvanserijski autor i znanstvenik, zafrkant, ali i čovjek koji ne može i ne želi sakriti emocije koje u njemu budi svijet što ga okružuje: od bijesa i rezignacije do ushita nad onim najboljim što čini čovjeka. A zahvaljujući takvom pristupu, Riječ po riječ čita se kao sjajna znanstvena knjiga, vrhunsko novinarstvo, ali i nekonvencionalna, uzbudljiva kronika naših dana. Izbor pojmova sabranih u ovoj knjizi demonstrira svu raskoš autorova eruditskog znanja i ljepotu njegova jezika i stila.

Inoslav Bešker (1950.) hrvatski je novinar koji živi i radi u Rimu. Maturirao je u Splitu, diplomirao novinarstvo u Zagrebu, doktorirao poredbenu slavistiku u Milanu. Dopisnik je Jutarnjeg lista. U novinarstvu je od 1967. Radio je za Omladinski tjednik, Studentski list, Telegram, Start, Slobodnu Dalmaciju, Vjesnik, BBC, Radio 101 i druge. Predavao je na sveučilištima u Bologni, Napulju, Rimu, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.