Page arrow

Redovnik i filozof: budizam danas

Book 6501

Autor: Matthieu Ricard Jean-Francois Revel

Izdavač: Pelago

Godina izdanja: 2010

Cijena: 160 kn

Broj stranica: 236

Uvez: meki

Publicistika

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Redovnik i filozof: budizam danas knjiga je razgovora između budističkog redovnika Matthieua Ricarda i filozofa Jean-François Revela, između sina i oca – sin je napustio obećavajuću karijeru biologa u Francuskoj, preselio se u Aziju i posvetio budizmu, a otac je odan racionalističkoj misli i obrazovan u duhu klasičnih zapadnih humanističkih vrijednosti. U razgovorima vođenima u Kathmanduu govore o razlikama i srodnostima između kultura, vjera, znanosti i filozofija Istoka i Zapada i dotiču se ključnih pitanja poput onoga je li budizam religija ili filozofija, što je budistička znanost o umu i budistička metafizika, kakav je odnos budizma i Zapada itd. Pri tom i redovnik i filozof govore o osobnim duhovnim traganjima i životnim odabirima. Riječ je o vrlo inspirativnim dijalozima koji mijenjaju uvriježene predodžbe, otvaraju čitatelja prema drugim kulturama i mudrostima te otkrivaju moguće putove spoznaje svijeta i vlastitog postojanja.

Iznimno vrijedna knjiga: danas vjerojatno nećemo naći bolje štivo o izvornom budizmu, ali i o poteškoćama koje postavlja.
Luc Ferry, Le Point

Velika je vrlina ovog djela što ne previđa nijedno bitno pitanje mudrosti i umijeća življenja koje nam se na kraju stoljeća nameće. Zadire u srž odnosa između duhovnog traganja i kritičkog postupka.
René Brancion, Témoignage chrétien

Kao mislilac stasao u racionalističkoj tradiciji Zapada, Jean-François Revel upušta se u dijalog sa svojim sinom Matthieuom Ricardom, biologom koji je postao budistički redovnik. Kroz razgovor dolaze do velikih pitanja na razmeđu filozofije, znanosti, duhovnosti i politike, te donose slojevito promišljanje smisla života i angažirane kontemplativnosti.
Frédéric Lenoir, L'Express

prevela: Vlatka Valentić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu