Page arrow

Mitologije

Book 6076

Autor: Roland Barthes

Izdavač: Naklada Pelago

Godina izdanja: 2009

Cijena: 150,00 kn

Broj stranica: 183

Uvez: meki

Publicistika

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

pedesetih godina 20. stoljeća. Promišljajući što je to osobito i u strukturi mitsko u predmetima svakodnevice i kulturnim fenomenima – od vina i mlijeka, deterdženta,  ili novog modela Citroëna, do Einsteinova mozga, striptiza ili Tour de Francea – on iznosi kritiku same ideologije građanstva. Točnije iznosi kritiku građanskog Poretka i građanske Norme, koji se zasnivaju na ustaljenim principima poput naturalizacije: pretvaranja Povijesnoga u Prirodno, mistifikacije stvarnosti, te vjere u vječne esencije i zdravi razum.

Građanstvo svoje mitove stvara pomoću medija, masovne kulture, popularnih politika itd., pa Barthesu kao signal za ulazak u mitsko služi podjednako i naslovnica Paris Matcha s mladim crncem koji salutira u francuskoj vojnoj odori, i izložba predmeta od plastike, i novinski tekst o suđenju za ubojstvo, i reportaža s krstarenja kraljevskih obitelji. U prvom dijelu knjige u nizu kraćih eseja, prvotno napisanih za novine, on razobličuje mitove građanske svakodnevice, dok u drugome dijelu, naslovljenome Mit danas, teorijski analizira jezične mehanizme mitizacije na tragu Saussureovih postavki.
Barthesove su Mitologije za današnjeg čitatelja višestruko dragocjene – riječ je o knjizi koja je uzor žanra mini-eseja o fenomenima svakodnevice, potom o utjecajnoj semiološkoj studiji koja jedinstveno spaja stvarnost i teoriju, te o još jednom genijalnom Barthesovom zavirivanju 'iza zastora jezika'. Na koncu, riječ je i o kritici (malo)građanštine, imperijalizma, masovne kulture i potrošačkoga društva koja je i dalje (ili pak iznova?) iznimno važna za razumijevanje naše današnjice.

Roland Barthes rođen je 1915. u Cherbourgu. Studirao je na Sorbonni, predavao sociologiju znakova, simbola i predodžbi na pariškoj Ecole pratique des hautes études, te semiologiju književnosti na Collège de France. Jedan je od najistaknutijih predstavnika francuske (post)strukturalističke kritike i utemeljitelj semiološke teorije. Preminuo je 1980. u Parizu.

Najvažnija djela: Nulti stupanj pisma, Mitologije, Sur Racine, Essais critiques, Kritika i istina, Système de la mode, Carstvo znakova, S/Z, Užitak u tekstu, Roland Barthes par Roland Barthes, Fragmenti ljubavnog diskursa, Svijetla komora, Le Grain de la voix,  L'Obvie et l'Obtus, Le Bruissement de la langue, L'Avanture semiologique.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu