Srijeda
17.07.2019.

Marilyn Monroe – javni i tajni život
A+ A-

Kako je se sjećamo: haljina joj zauvijek leprša nad ventilacijskim otvorom podzemne željeznice, gola počiva na crvenoj pozadini od pliša, izmiče zboru muškaraca u frakovima dok pjeva odu dijamantima, bježi od napasne gomile na izlasku iz bolnice, zavodljivo prede Happy Birthday 36. američkom predsjedniku i pomalo drogirano na audiosnimci izgovara: „Mislim da ću se zadovoljiti time što jesam."

Marilyn Monroe (1926. – 1962.) bila je najslavnija žena svijeta. Milijuni bi dali sve da dobiju njezin telefonski broj, da s njom ručaju, razgovaraju, poljube je. Unatoč tomu osjećala se usamljenom, pa je jednom tužno zapisala: „Sama sam. Uvijek sam bila sama, bez obzira na sve." Umrla je u zoru feminizma i procvata pokreta za zaštitu građanskih prava. Živjela je u doba kad su ljudi bili kategorizirani, a uloge točno određene i strogo nadzirane. Granice su se vrlo teško pomicale. Ovo je priča o njoj.

U prijevodu Branke Maričić.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.