Petak
11.11.2011.

Kratka povijest gotovo svega
A+ A-
...zahtjevnu potragu za odgovorima - što se sve dogodilo od Velikog praska do nastanka civilizacije. I kako znamo što je u središtu Zemlje, tisućama kilometara ispod površine? Kako znamo veličinu i sastav svemira ili što su crne rupe? Kako znamo gdje su bili kontinenti prije 600 milijuna godina? Kako je itko ikada otkrio i shvatio te stvari? Ili, kako on sam kaže "kako se to desilo da nije bilo ničega pa je postalo nešto i kako se onda malo tog nečeg pretvorilo u nas, a i što se dogodilo u međuvremenu i od tada." Knjiga je dobitnica ovogodišnje nagrade AVENTIS koju dodjeljuje Britanska akademija znanosti za najbolje djelo iz popularne znanosti.
«Što sam duže čitao Kratku povijest gotovo svega, sve sam više bio uvjeren da je Bill Bryson postigao upravo ono što je naumio i da je to napravio sa stilom, pišući učinkovito, čitko i zapanjujuće precizno… Čini se da je sudbina Kratke povijesti gotovo svega da postane moderni klasik znanstvene literature.» Ed Regis, The New York Times Book Review «Vrlo čitka mješavina povijesnih anegdota, trivijalnih ali zapanjujućih činjenica, stručnih sažetaka i veselih ekscentričnosti velikih znanstvenika. Sve se tako brzo odvija da postaje znanost na toboganu… [Bryson] je pametan, duhovit i dobar novinar koji će iznenaditi i izazvati na razmišljanje svakog čitatelja ovom apsolutnom bujicom informacija i tvrdnji… on izaziva stalan osjećaj čuđenja i iznenađenja, uživajući u objašnjavanju kako je nešto malo, daleko ili moćno… Sve u svemu, nadareni pripovjedač usudio se prepričati najveću priču svijeta.» William Dietrich, The Seattle Times «Čitati Brysona znači putovati s memoaristom nadarenog za pronicljiva opažanja i lucidne primjedbe koje bacaju novo svjetlo na stvari za koje smo mislili da su nam poznate. Većina će čitatelja uživati pratiti autora na putovanju s Charlesom Darwinom, Albertom Einsteinom ili Isaacom Newtonom.» Publishers Weekly «Mamutski rad o praktički svim temama kojih se možete sjetiti… A da, jesam li spomenuo da je ta knjiga i zabavna?» Bruce Tierney, Bookpage «Prekrasno… To je, nevjerojatno, točno ono što naslov i obećava: ugodno, blagoglagoljivo putovanje kroz sva polja znanstvenog istraživanja, od kvantne fizike do evolucije i vulkanologije… Obožavatelji Brysonovih putopisa uvjerit će se da je njegov duhovit, dosjetljiv način pisanja uspješno preživio prijelaz u znanstveni stil… Da se mene pita, ja bih rekao da će za koje desetljeće Bryson dobivati pisma mladih znanstvenika o tome kako im je izlizani primjerak njegove knjige iz knjižnice odredio životni poziv.» Paul Collins, The Oregonian «Jedna od najinteligentnijih knjiga ovog autora – i koja zaslužuje da je se ozbiljno shvati.» Molly Knight, Baltimore Sun
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.