Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow

Dnevnik pisan noću: 1970-2000. (izbor)

Book dnevnik pisan nocu naslovnica 1

Autor: Gustaw Herling-Grudziński

Izdavač: Disput

Godina izdanja: 2020

Cijena: 190,00 kn

Broj stranica: 364

Uvez: tvrdi

Publicistika

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Dnevnik pisan noću poljskoga emigrantskog pisca Gustawa Herling-Grudzińskog jedan je od najznačajnijih dnevnika europske književnosti druge polovice 20. stoljeća. 

Dnevnik pisan noću nije nastajao doslovce u kasne sate, nego prije svega u sumorna vremena, u razdoblju u kojem je ''povijest bila puštena s lanca''. Riječ je o zadivljujućem komentaru oštroumnog intelektualca na ljude, događaje i procese koji ga okružuju. Raspon autorovih preokupacija raznovrstan je: od političke analize preko umjetničke kritike sve do filozofskih promišljanja o položaju čovjeka u suvremenom svijetu. U Dnevniku – pisanom punih trideset godina – pisac je kroničar epohe, mislilac, poznavatelj slikarstva, polemičar, povjesničar, moralist, umjetnik i, pri svemu tome, nepomirljiv sudac… Dnevnički zapisi isprepleću se s miniesejima čiji je glavni junak uvijek čovjek te pitanja koja ga opsjedaju.

Važno mjesto u Dnevniku zauzimaju razmišljanja o Italiji, gdje je pisac proveo većinu svojega života, i o njegovoj domovini Poljskoj koja je u to vrijeme prolazila turbulentno razdoblje velikih promjena uzrokovanih padom komunizma, uslijed čega je 1991. godine, nakon gotovo pola stoljeća provedenih u emigraciji, doputovao u zemlju. Radost zbog iznova stečene slobode pomiješana je s kritičkim promišljanja o smjeru kojim njegova domovina kreće.

Sam autor je o svome dnevniku zapisao: ''On ostvaruje sve moje spisateljske ambicije. Potpuno me ispunjava i stoga zacijelo neću nikada napisati roman. Dnevnik će biti moj opus magnum.''

S poljskog preveo Adrian Cvitanović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu