Petak
11.11.2011.

Desnica i ljevica
A+ A-
Taj se interes može protumačiti osobitošću izborne kampanje koja se odvijala neposredno nakon stupanja na snagu reforme izbornog sustava, kojom je čisti razmjerni sustav zamijenjen kombinacijom većinskog i razmjernog sustava. Ta je novina dovela do polarizacije tradicionalno brojnih parlamentarnih stranaka na dvije međusobno jasno suprotstavljene strane, na desnu i lijevu izbornu koaliciju.

Provokativnosti knjige svakako je pridonijela i činjenica da se ta polarizacija zbila u razdoblju nakon rušenja Berlinskog zida, a to znači nakon sloma tzv. realnog socijalizma, dakle u vrijeme obilježeno sve učestalijim i sve glasnijim proglašavanjem podjele političkog spektra na desnicu i ljevicu neumitno zastarjelom.

Opovrgavanja dvojstva desnice i ljevice nisu ograničena samo na Italiju, pa svoj uspjeh na inozemnom tržištu knjiga zahvaljuje upravo preispitivanju i razmatranju te sporne dijade koju i ostali prepoznaju.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.