Petak
11.11.2011.

Dejtonski nacionalizam
A+ A-
...u knjizi Dejtonski nacionalizam vanredno dobro analizira sve probleme političke nemoći da se na osnovama Dejtonskog sporazuma konstruira bilo kakav vid funkcionalne državne organizacije. No, politička nemoć samo je posljedica one daleko bitnije – ideološke koju generira ovaj sporazum i koja u temelju priječi realiziranje bosanskog društva. U osnove Dejtonskog sporazuma ugrađena je ne samo podjela Bosne na dva entiteta, nego i podjela bosanskog društva na tri etnonacionalne zajednice i s njima usklađene ideologije. Tako se Dejtonski sporazum otkriva u Ćurkovim vanrednim analizama kao mjesto koje je proizvedeno iz logike etničkog nacionalizama, ali kao ono kobno mjesto koje svojom unutarnjom logikom dalje proizvodi i umnožava taj isti nacionalizam.
Da bi došao do ovih zaključaka Ćurak je pribjegao složenoj interdisciplinarnoj analizi u kojoj ne učestvuju samo instrumentariji i metodologija politologije, nego i sociologije, antropologije, psihoanalize, suvremene kulturalne teorije, filozofije itd. Ta sposobnost kombiniranja naučnih disciplina i metoda čini ovu knjigu do sada najobuhvatnijom i najutemeljenijom analizom beznađem obilježenog bosanskog prezenta, nagovještavajući čitav niz mogućih rješenja koja bi bosanskom društvu otvorila puteve u demokratičnu budućnost.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.