Četvrtak
29.12.2016.

Autopsija teksta, Priručnik za kreativno pisanje
A+ A-

Knjiga Autopsija teksta, Priručnik za kreativno pisanje  sadrži sve  što bi trebao sadržavati priručnik za polaznike radionica kreativnog pisanja. Konačno na jednom mjestu imamo naputke i o onome što bi trebalo prethoditi odluci o pisanju, a to je savladavanje zanata; usvajanje temeljnih gradbenih elemenata književnog teksta i čitanje velikih,  vježbanje i ocjenjivanje, i slušanje drugih.

Knjiga obuhvaća trinaest poglavlja. Autor u svakom poglavlju u prvom dijelu  iznosi teorijski problem vezan uz naslov poglavlja.  Nakon uvodnog teorijskog dijela, prelazi na tumačenje odabranog književnog teksta . U odabranim naslovima (G.G. Marquez, O ljubavi i drugim nečistim silama; A. Christie, Deset malih crnaca; H. IbsenI. Andrić, Na Drini ćuprija, samo su neki od naslova) autor izdvaja temeljna mjesta kroz koja pokazuje kako je riješen problem strukture, dijaloga, teme, stila, onog čime se bavi u naslovnom poglavlju.  Tu se, prema riječima recenzentice Julijane Matanović "isprepleću dva Lujanovićeva gledišta; on je neprestano i znanstvenik i čitatelj koji iz dokazanog književnog štiva mora nešto naučiti i to poslije iskoristiti u svojoj praksi."
Ono što ovu jedinstvenu knjigu čini iznimno korisnom piscima, sadašnjim i budućim,  cjelina je naslovljenu Olovku u ruke  koju čine ponuđene pismene vježbe. Riječ je o kratkim nacrtima koji su dani na dovršavanje, vježbama kroz koje svatko može, u tišini svoje sobe, usavršiti svoje pisanje ili tek početi.


 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.