Petak
12.07.2019.

Zvijezda modroga neba. Suvremena kubanska priča
A+ A-

U okviru međunarodne suradnje Društva hrvatskih književnika, izaslanstvo Društva u prosincu 2016. godine boravilo je u Havani. Bili su gosti Društva kubanskih književnika, a pozvao ih je talijanski književnik Gaetano Longo. Uz predsjednika kubanskih književnika Alexa Pausidesa, u prostorijama Udruženja kubanskih književnika i umjetnika (UNEAC) primio ih je i predsjednik toga udruženja te jedan od najvećih živućih latinsko-američkih književnika Miguel Barnet. Cilj putovanja hrvatskih književnika bio je uspostavljanje veza s kubanskim književnicima i dogovori oko prevođenja djela – njihovih autora na hrvatski i hrvatskih na španjolski.

Rezultat tih dogovora je i ovaj rukopis u kojemu se predstavljaju pripovijesti 34 suvremena kubanska autora, članova UNEAC-a. Potječu s čitave Kube – od Havane do Santiaga de Cuba. Generacijski, obuhvaćeni su autori rođeni četrdesetih, pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Najstariji su istaknuti književnici Julio Travieso i Eduardo Heras León (1940.), a najmlađe autorice Elaine Vilar Madruga (1989.) i Malena Salazar (1988.).

U svojim se pripovijestima suvremeni kubanski književnici bave povijesnom, ljubavnom, socijalnom, fantastičnom i znanstveno-fantastičnom tematikom, intimističkim ispovijedima, nostalgičnim sjećanjima, čežnjama, a ponekad su im pripovijesti vješte igre riječima i značenjima. Iz njih je razvidno da izabrani pripovjedači prate klasičnu i suvremenu svjetsku književnost, ali i da nastoje biti autentični te posebno istaknuti ono što obilježava njihovu državu i narod.

Priče je sa španjolskog prevela Željka Lovrenčić.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.