Prema novim epidemiološkim mjerama klub Booksa poslužuje kavu za van svaki dan (osim ponedjeljka) od 11 do 17h. / You can order coffee to go every day (except Monday) from 11am to 5pm.
Close
Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Velika stvar

Book velika stvar naslovnica za web 1

Autor: Mihaela Gašpar

Izdavač: Disput

Godina izdanja: 2020

Cijena: 130,00 kn

Broj stranica: 176

Uvez: tvrdi

Proza

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Roman Mihaele Gašpar Velika Stvar tematizira pojavu tzv. self-help poduzetništva, motivacijskih govornika, duhovnih iscjelitelja, takozvanih savjetnika za sretan život i svih onih koji će nas uputiti kako da steknemo materijalno, odmaknemo se od onih koji nam navodno čine zlo svojim energijama, poboljšamo kvalitetu života i u konačnici – kako da postanemo “imuni” na vlastiti život.

Radnja romana događa se u obitelji koju čine dvoje djece, otac, majka i baka. Nakon niza neuspjelih poslovnih pokušaja, pomalo ekscentrični, već izmoreni i osiromašeni otac odlučuje se za novi posao duhovnog savjetnika te se posvećuje novoj kućnoj radinosti kojoj svatko mora pridonositi na svoj način. U toj posvećenosti novom poslu otac i majka počinju doista vjerovati u vlastite sposobnosti proricanja, u bioenergiju, izlječenja kroničnih bolesti i u ostale navodne vještine.

Mlađahni sin (pripovjedač) ostaje po strani tih događanja, suvislo ih i racionalno promatra, te iako po očevoj naredbi sudjeluje u njima, potpuno je svjesno laži koju obitelj uzgaja. Kroz njihov dom prolazi mnoštvo likova koji dolaze potražiti izlječenje od kroničnih bolesti, savjete oko zarade, skidanje uroka, razgovor s anđelima… Dijete koje pruža otpor lažima, koje obitelj predano gradi, uskoro uvjeravaju da nije posve zdravo, da umišlja stvari i događaje i da pati od slabog pamćenja, što ono prihvaća, ali samo kroz ulogu pripovjedača, dok se u tekstu jasno može iščitati njegova jasna svijest o tome…

Osnovna tema ovog romana tiče se dakle pojave velikog broja vodiča kroz život, nadriliječnika i motivacijskih govornika, ali i ljudi koji u vlastitim bolima i problemima pristaju na iznimno jednostavno i plastično pojašnjenje životne sreće i blagostanja. Roman nudi pogled iznutra u jednu takvu obitelj, njezin razvoj i olaku metamorfozu od uzgajivača kavkavskih ovčara do iscjelitelja i životnih gurua.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu