Petak
11.11.2011.

Užas i veliki troškovi
A+ A-

U dvadeset novih priča Perišić tematski napušta devedesete i daje autentičnu, pomalo tragikomičnu, sliku hrvatskog društva u novom mileniju. Naslov 'Užas i veliki troškovi' humoristički sažima ono što se događa u pričama. Današnju Hrvatsku Perišić opisuje kao neku vrstu 'hendikepiranog' potrošačkog društva. Česti junaci priča su specifični tranzicijski potrošači, pa se, primjerice, u nekoliko priča pojavljuje motiv kupovine polovnog automobila.

Šireći svoj dosadašnji 'casting' likova, Perišić još katkad stoji za šankom s ekipom s 'prave' zagrebačke špice, ali opisuje i neke nove tipove, od tehno brijača pa do estradnih zvijezda... Zanimljivo je i to da se nakon dugog izbivanja s obzora hrvatske proze, u 'Užasu i velikim troškovima' pojavljuju i likovi radnika 'iz proizvodnje', kao u priči 'Hej Džo' koja se događa u tvornici.

Perišić je dobar sa svojim likovima, za razliku od većine recentnih domaćih autora kratkih priča, neće ih ubiti, prebiti ni prepustiti sirovim strastima ako to sami nisu tražili.

Osim opisom društvenog stanja, u novim pričama Perišić se puno bavi vezama i stalno se pojavljuju ljubavni zapleti. Po zastupljenosti ljubavne tematike 'Užas i veliki troškovi' odudaraju od trendova. U ljubavnim pričama Perišić je iznenađujuće, gotovo neočekivano, romantičan.

Jedna od zanimljivijih značajki ove proze jest i živi jezik naturaliziranih Zagrepčana.


(iz članka Marinke Lončarević, Globus)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.