Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow

Tlapnje jednoga stanara

Book tlapnje jednoga stanara naslovnica

Autor: Roland Topor

Izdavač: Disput

Godina izdanja: 2020

Cijena: 90,00 kn

Broj stranica: 152

Uvez: tvrdi

Proza

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Ovim se romanom hrvatskim čitateljima prvi put predstavlja Roland Topor, kultni francuski umjetnik koji je svojom umjetničkom svestranošću te osebujnom pojavnošću iznimno obogatio noviju francusku kulturu. U njemu iznosi introspektivnu studiju slučaja neupadljiva činovnika Trelkovskoga čiji se smireni svijet pretvori u noćnu moru nakon što zbog nedovoljnih prihoda biva prisiljen pronaći skromniji smještaj u zabačenoj pariškoj četvrti.

Junak, što već po dolasku uvidi da nije dobrodošao u odbojnu okolinu, neće ni slutiti kakve jezive tajne skriva njegov novi dom, oronuli stan nalik na jazbinu. Izdaju ga kolege, prijatelji, a na kraju i djevojka. Susjedi su krvoloci, stan zatvorska samica, a nije razjašnjeno ni tko je uistinu bila tajnovita bivša stanarka, nedavno preminula samoubojica – nesretna žrtva ove spletke ili pak namještena glumica, tek jedna od ortakinja. Neovisno o tome shvati li se tekst kao pomno secirana studija paranoidne projekcije ili urotnički roman katastrofe na tragu znanstvene fantastike, Roland Topor njime je metaforizirao teškoću urbanog življenja i nemogućnost prilagodbe pravilima zajednice.

Djelo je zastrašujuće viđenje pogibelji unutar svijeta čiju su nedokučivu logiku nametnuli nepoznati, a izuzetno moćni pripadnici društva, kadri uništiti svakoga iole slabijega. Svijet je to u kojemu se ne razabiru granice između stvarnosti i halucinacije, hladnokrvno ubojstvo obavlja se pod krinkom shizofrenog ispada, a iživljavanje nad jadnikom biva protumačeno paranoidnim umišljajem. Roman Tlapnje jednoga stanara danas uživa kultni status, preveden je na više svjetskih jezika, a dvanaest godina nakon njegova nastanka redatelj Roman Polanski po njegovom predlošku režira jedan od svojih najpoznatijih filmova – psihološki horor The Tenant.

S francuskoga prevela Maja Peterlić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu