Booksina terasa otvorena je svakim danom (osim ponedjeljka) od 10 do 18h. / Booksa's terrace is open from 10am to 6pm.
Close
Page arrow

Spojka, pogled, znak

Book spojka pogled znak 300dpi 1

Autor: Dorthe Nors

Izdavač: Fraktura

Godina izdanja: 2020

Cijena: 139,00 kn

Broj stranica: 161

Uvez: tvrdi

Proza

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Prevoditeljica Sonja Hansen u četrdeset i nekoj upisuje se u autoškolu i odlučuje, napokon, uhvatiti pravi smjer u životu. Majka ju je učila da mora biti svoja i time joj učinila medvjeđu uslugu. Jer Sonja je prilično svoja i zbog toga u svakodnevnim nesporazumima sa svijetom. Želi biti bliska sa sestrom Kate, ali ona ne odgovara na telefonske pozive. A instruktorica Jytte joj ni poslije šest mjeseci vožnje ne dozvoljava promijeniti brzinu. Sonja je borac i ne odustaje u potrazi za smislom, no jedino je sretna kad pusti misli da lutaju divljim krajobrazima djetinjstva – poljima raži i vrištinama sa žutokljunim labudovima. Ali, kako se vratiti tamo odakle si potekao? Kako pobjeći od otuđenih ulica Kopenhagena? I, kvragu, zar je toliki problem naučiti voziti automobil?

Spojka, pogled, znak Dorthe Nors snažan je, humorom i lirizmom prožet roman o čežnji za povratkom u mjesto koje više ne postoji, o emancipaciji i usamljenosti. Začudnim spojevima riječi i rečenica Nors ne dopušta uljuljkivanje u čitanju, ni da se bilo što na ovom svijetu – mijenjanje brzina, ljudi, nebo – podrazumijeva.

"Dorthe Nors hrabro vodi čitatelja prema velikoj temi našeg doba: biti samac i sam. Roman se vrti oko ‘poleđine srca’: mjesta na leđima gdje bi anđelu narasla krila. Ondje se nalazi želja da sretneš prijatelja sa zajedničkom prošlošću ili podrijetlom, koji će biti tu da te uhvati ako kreneš padati.”
(Københavneravisen)

"Ovaj trijumfalni roman odzvanja dubinama besprimjerne snage žene u registru koji pomiruje prosvijetljeni feminizam s bijesom radničke klase.”
(The New York Times)

"Dorthe Nors osvjetljava ženu srednjih godina koja se nalazi na rubu: nestanka ili otkrića... Nors je iznimno precizna spisateljica, pa i u tome što svoju junakinju izlaže malim napuknućima i, da, pobjedama – ona piše za svakoga od nas i o svakome od nas.”
(Kirkus Reviews)

"Od reflektivnog preko komičnog do čudnovatog u nekoliko sekundi, Sonjine misli sadrže svjetove.”
(Bookforum)

Sa švedskog preveo Mišo Grundler.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu