Utorak
05.11.2019.

Satiranja
A+ A-

Satiranja su zbirka mahom satiričkih i filozofskih priča podijeljenih u tri poglavlja:

Opstrukcije je prozni konglomerat izrazito satiričkog karaktera s likovima iz političkog, kulturnog i privrednog života, uglavnom s tzv. ključem koji potencijalno otvara vrata u biografije poznatih ili manje poznatih karijera s lokalne ili nacionalne razine. Magnatova mušica, npr., namjerno upućuje na životopis bivšeg vlasnika Agrokora, a budući da je pisana prije njegova strmoglavog pada, pretskazuje njegovu „tragičnu" sudbinu.

Reverzije su dva mini romana o reverzibilnom djelovanju suprotstavljenih kulturnih silnica: Vodič za Indiju je putopisna storija o grupi hrvatskih newagera koji u Indiji traže duhovnost a pronalaze samo prijetvornost koji su sa sobom ponijeli, dok je Moguća ugroza mračna krimi priča o tajanstvenom ubojstvu umirovljenika sirijskog porijekla u nekoj hrvatskoj zabiti.

Patafizike su kraće filozofske satire, skice utopijskih i distopijskih društava i njihovih tragikomičnih raspada pa čudnovatih superiornih bića čiju mudrost nijećemo, čije ljepote se užasavamo. A iznad svih – klošar Štuc koji je spoznao brata boga.

Autor različite marginalije bilježi višestruko složenim, čitkim i dinamički razigranim rečenicama iz fragmenta u fragment koji funkcioniraju kao sličice na filmskoj vrpci kojoj gornja i donja perforacija omogućava odmatanje prema istini, satiri ili destrukciji.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.