Četvrtak
19.03.2015.

San bogova
A+ A-

U suton svojega života Helena Dumont prisjeća se svijeta u kojemu je živjela: djetinjstva, Europe finih manira i jasnih granica, bezbrižnih ljeta na ladanju, a potom praska 1914., velike eksplozije rata i ljubavi koja je promijenila sve. Osim nje i njezine marokanske njegovateljice ondje više nema nikoga. Dobrodušni otac i nepopustljiva majka, mladi engleski fotograf koji će joj postati suprugom i njezin zlatokosi brat koji je u njega bio zaljubljen, Helenina kći... Svi koji su živjeli u njezinim pričama sada su mrtvi, a nema ničeg lakšeg nego govoriti o mrtvima.

Ali kako oživiti život, za žive?

Poput svoje junakinje, jedan od najcjenjenijih suvremenih belgijskih pisaca Erwin Mortier u Snu bogova za cilj si postavlja baš to. Moćnim, lirskim glasom žene koju je mladost vezala uz doba u kojem su bogovi spavali Mortier ne samo da daje potresnu sliku jednog od najburnijih stoljeća ljudske povijesti već nam i poklanja nezaboravnu meditaciju o prirodi sjećanja i snazi zaborava, o neizbrisivom tragu kojim nas obilježavaju naše obitelji i naše ljubavi, o vrijednosti i ljepoti života koji živimo.

'Monumentalna, fenomenalna knjiga.'
(De Morgen)

'Mortier u teške nabore povijesti udijeva iglu pjesničke senzibilnosti.'
(Livres hebdo)

'Delikatni lirski friz koji nam pokazuje kako velike osobne ljubavne priče mogu završiti kao djelići onih velikih, zajedničkih.'
(Elle)

'Ožiljci, vidljivi i nevidljivi, vibriraju u srcu ovoga predivnog romana.'
(L’Express)

'Prelijep, neobičan roman o Velikom ratu.'
(Independent)

'Proustovi tragovi vidljivi su na svakoj stranici.'
(Financial Times)

'Knjiga od koje zastaje srce, duboko i bolno dirljiva... Jedna od najboljih ratnih priča ikad napisanih.'
(NewBooks)

Projekt je realiziran uz potporu Europske Unije.

Prevela: Romana Perečinec

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.