Petak
11.11.2011.

Samoća primarnih brojeva
A+ A-

Može biti bremenita poput uspomene na nesreću zbog koje će Alice cijeli život šepati na jednu nogu. Alice i Mattia nikada neće izaći iz sjene svoje marginalnosti. Slični su, ali njihove sličnosti mogu se samo dotaknuti. Poput primarnih brojeva, djeljivi su sami sa sobom ili s jedan. Primarni blizanci, uvijek blizu, neumitno razdvojeni. Bića koja ne poznaju spajanje s drugima, uvijek po strani. Zauvijek su obilježeni epizodama iz djetinjstva, djetinjim izborima čije su im posljedice odredile život: strahom od skijanja koji će Alice navesti na koban pad i Mattijinim nerazumijevanjem retardirane sestre blizanke koju je ostavio u parku kako bi mogao sam otići na rođendansku proslavu kolege iz razreda. Godinama kasnije, Alice i Mattia susrest će se u istoj školi. Predodređeni da se susretnu, ali bez prave prilike da se doista sjedine.

Paolo Giordano svojom je preciznom i dramatičnom naracijom oduševio publiku i kritiku, a debitantski roman Samoća primarnih brojeva donio mu je najprestižniju talijansku književnu nagradu, Strega, kao i nagradu Campiello, za najbolji prvi roman. Prava su prodana na trideset pet jezika, filmska prava promptno su otkupljena, a samo u Italiji u prvoj je godini prodano više od milijun primjeraka.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.