Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Pet godišnjih doba

Autor: Meral Kureyshi

Izdavač: Leykam international

Godina izdanja: 2023

Prevoditelj: Vedrana Gnjidić

Cijena: 17,80 EUR

Broj stranica: 168

Uvez: tvrdi

Proza

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Roman Pet godišnjih doba pripovijeda epizodu iz života mlade žene koja je prekinula studij filma i radi kao čuvarica u muzeju umjetnosti. Čini se da je u njenom životu istovremeno i sve moguće i sve nemoguće. Dok njezin kolega Nikola spava ispod stepenica, ona u zrakama sunca promatra prašinu, prisluškuje glasove muzejskih vodičica, čeka da vrijeme prođe. U tišini muzeja njezine misli postaju glasne, bijeli se zidovi pune sjećanjima – na Adama, u koga je zaljubljena, koga se odrekla zbog Manuela, svog dečka. Neodlučna luta gradom, susreće se sa starim Paulom, luta u međuprostoru rezignacije i nade, tuguje za ljubavlju koju je napustila, ocem koji je umro, nedostaje joj majka koja nije uz nju. Tekst je komponiran tihim, poetskim tonovima.

Meral Kureyshi rođena je 1983. u Prizrenu u nekadašnjoj Jugoslaviji. U Švicarsku dolazi s obitelji 1992. godine i počinje živjeti u Bernu. Studirala je književnost i germanistiku, utemeljila „lirički atelijer“ i radi kao slobodna autorica. Njezin je prvi roman Slonovi u vrtu (Leykam international 2020) nominiran za Švicarsku književnu nagradu „Schweizer Buchpreis“ 2015. godine, ostvario je nekoliko priznanja (primjerice, nagradu kantona Berna za književnost 2016.) i preveden je na mnoge jezike. Njezin je drugi roman Pet godišnjih doba nagrađen nagradom za književnost “Das zweite Buch” koju dodjeljuje Zaklada “Marianne und Curt Dienemann”. Autorica je 2020. godine bila pozvana i na Dane književnosti njemačkog govornog područja (Nagrada Ingeborg Bachmann) i pravi je primjer novije, mlade švicarske književnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu