Četvrtak
08.11.2018.

Metalno srce
A+ A-
U debitantskom romanu Metalno srce, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (Gu­ardianova nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagrada EU za književnost, nagrada Festivala knjiga u Dublinu), koristeći se glaso­vima 21 protagonista, autor Donal Ryan sklapa razlomljenu sliku zajednice u šoku zbog ekonomske krize koja uništava živote stanovnika rural­nog irskog gradića. Lokalna građevinska tvrtka, koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin ko­rumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike.
 
Donal Ryan rođen je 1976. godine u irskom gradiću Nenagh. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Limericku i više od desetljeća radio je kao pravni savjetnik u irskom Nacio­nalnom vijeću za prava zaposlenih. Nakon što je 2012. god. objavio prvi roman, Metalno srce (The Spinning Heart), posvetio se isključivo pisanju. Godine 2013. objavljen mu je roman The Thing About December, 2015. roman All We Shall Know, a 2018. roman From a Low and Quiet Sea koji je ušao u širi izbor za Man Booker Prize. 

S engleskoga preveo Dean Trdak.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.