Utorak
20.08.2019.

Kupit ćemo pjesnika
A+ A-

Kupit ćemo pjesnika napisana je prepoznatljivim Cruzovim stilom: duhovito, jednostavno, a duboko i važno. U ovom svom kratkom djelcu Cruz stvara distopiju u kojoj se apsolutno sve može mjeriti novcem i novac je mjera svih stvari, pa tako junaci njegova romana kao uzrečice koriste „ne povlači me za novčanik" i „kreditno si nesposoban". U svijetu djela Kupit ćemo pjesnika vlada samo jedno pravilo – za što postoji ponuda, postoji i potražnja, a sve što nije komercijalno, nije uopće.

No, kakav bi to bio svijet koji ne može razoriti malo dobre poezije? Tako djevojčica u prilično tradicionalnoj obitelji za svoj rođendan poželi pjesnika. Dobar, ekonomski uspješan i opstojan otac, naravno, velikodušno dopusti svojoj miljenici takav „hir" te se njih dvoje zakupe u supermarket kako bi odabrali pjesnika koji bi najbolje odgovarao njihovim potrebama. U početku, pjesnik se čini blesav i bezazlen, no njegov se suptilni utjecaj uskoro počne prelijevati na cijelu obitelj te se počinju događati nezamislive stvari – brat deklamira pjesmu djevojci koja mu se sviđa, djevojčicu počinju zanimati nekorisne stvari, majka počinje promišljati svoj odnos u obitelji…

Ovaj kratki roman, u autoru potpuno svojstvenoj maniri, otvara niz bitnih pitanja o tome zašto trebamo poeziju, a i umjetnost uopće. Štoviše, jedan od zaključaka koji se kroz roman nameće jest da je umjetnost naprosto neizbježna. Nedugo nakon objavljivanja knjige u Portugalu, napravljen je i mjuzikl za djecu po romanu, u čijoj je produkciji sudjelovao i autor.

„Izvrsna knjiga koja uvodi mlađe čitatelje u svijet poezije i u svijet onoga što poezija predstavlja: vrijednost slobode. Ne bih preporučio knjigu ekonomistima, neoliberalima i reakcionarima."
(Daniel Rocha, WOOK Reviews)

„Prava himna kulturi! Ovo bi trebali čitati svi – i mali i veliki! Prekrasno!"
(Ana Azenha, Bertrand Foz Plaza)

Afonso Cruz (1971., Figueira da Foz, Portugal) jedan je od najistaknutijih suvremenih portugalskih autora. Uz pisanje, bavi se i režijom, animacijom, ilustracijom i glazbom (aktivni je član benda The Soaked Lamb). Prvi roman objavio je 2008. godine (A Carne de Deus – Aventuras de Conrado Fortes e Lola Benites), a odmah zatim i Enciclopédia da Estória Universal (2009.). U posljednjih devet godina objavio je preko 25 romana, zbirki priča i knjiga za djecu. Godine 2012. osvojio je Nagradu Europske Unije za književnost s romanom Kokoschkina lutka (Naklada Ljevak, 2015.), a iste godine njegov roman Jesus Cristo Bebia Cerveja osvaja i Nagradu za najbolju domaću knjigu po izboru publike. Godine 2014. za roman Para onde Vão as Guarda-chuvas osvaja Nagradu za najbolju knjigu proze Portugalskog društva pisaca.

Knjigu je preveo Dean Trdak.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.