Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Jedna žena

Autor: Annie Ernaux

Izdavač: Booksa i MaMa

Godina izdanja: 2021

Prevoditelj: Marko Gregorić

Broj stranica: 84

Proza

Zakučasti su putevi književne recepcije: iako se odavno smatra živućim klasikom svoje domicilne književnosti, izvan Francuske je Annie Ernaux sve donedavno bila dobro čuvana tajna. Tek će međunarodni odjek Povratka u Reims Didiera Eribona, koji se izričito poziva na Ernaux, i sve veći književni značaj tzv. žanra autofikcije 2010-ih ovu autoricu postaviti u žižu interesa svjetske literarne i intelektualne javnosti, pa će prava lavina prijevoda i recepcije, čak i u sredinama gdje je Ernaux bila ranije preveđana, uslijediti tek posljednjih godina.

Na hrvatski su dosad objavljena Samo strast i Mjesto, a Booksa i MaMa u srpnju i lipnju 2021. u biblioteci Prijatelji predstavljaju dva naslova: Jedna žena i Događaj.

Jedna žena je rekvijem za majku. U nizu flešbekova Ernaux, na tek nešto više od 45 kartica teksta, skicira život i smrt svoje majke, njene pokušaje da se otme zadatostima i ograničenjima sredine u kojoj je rođena. Osobna pripovijest o majci  i o odnosu majke i kćeri u tekstu Jedne žene postaje dio kolektivne povijesti, čineći ovu potresnu knjigu maestralnim hibridom književnosti, sociologije i historiografije.

Knjige Annie Ernaux koje izdaju Booksa i MaMa jesu svojevrsna os jedne nove umjetničke i teorijske poetike, koju smo u Prijateljima već prezentirali u naslovima Dubravke Ugrešić i Catherine Malabou, te uskoro u knjigama Ivane Sajko, Inger Christensen i Barbare Cassin.

Podcast o knjizi poslušajte na linku.

O knjizi je, između ostaloga, pisano na portalu Kritika h,d,p, (Tea Sesar); u Jutarnjem listu (Jurica Pavičić); u Večernjem listu (Denis Derk); u Slobodnoj Dalmaciji (Ivica Ivanišević).

Knjigu možete kupiti u Booksi, knjižari Vuković & Runjić, Superknjižari, ili se za narudžbu javite na mail booksa@booksa.hr!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu