Utorak
19.04.2016.

Imperij
A+ A-
August Engelhard, nudist, začetnik kokovorizma i utemeljitelj Reda Sunca, stvarna povijesna ličnost i junak ovog neobičnog i snažnog romana, svoju će utopiju boljeg svijeta pokušati ostvariti u njemačkim prekomorskim kolonijama kamo početkom 20. stoljeća bježi iz zatrovane, filistarske vilhelminske Njemačke i od cjelokupne europske civilizacije osuđene na propast. Nakon kratke idile na otoku Kabakonu gdje uzgaja kokosov orah i dočekuje sljedbenike iz cijeloga svijeta, Engelhardt ubrzo upada u spiralu ludila koja nagovještava i ocrtava najveće katastrofe dvadesetog stoljeća. Stilski inovativnim postupcima i virtuoznim jezikom, Christian Kracht romanom Imperij ispisuje veličanstvenu društvenu satiru, zabavan i na trenutke urnebesno smiješan pustolovni i filozofski roman u kojemu se zrcale svi lomovi današnje stvarnosti.
 
Ovaj se izvještaj odigrava na samome početku dvadesetog stoljeća koje je gotovo do sredine svoga trajanja izgledalo kao da će postati stoljeće Nijemaca, stoljeće u kojemu će Njemačka zauzeti svoje zakonito i počasno mjesto predsjedateljice za svjetskim pregovaračkim stolom, a koje pak s vidikovca novog stoljeća, starog tek nekoliko ljudskih godina, točno tako i izgleda. Stoga će se, kao ogledni primjer, ispresti priča samo jednog Nijemca, romantičara, koji je poput mnogih te sorte bio neostvareni umjetnik, i ako pritom ponekad u svijest budu navirale analogije s jednim kasnijim njemačkim romantičarom, koji bi možda radije da je ostao uz svoj štafelaj, to je krajnje namjerno i dakako, oprostit ćete, in nuce koherentno. Potonji je trenutačno još bubuljičav, smušen momak što prima silne očeve pljuske. No strpljenja: on raste, raste.

S njemačkog prevela Nataša Medved.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.