Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow

Dnevni red

Book dnevni red naslovnica 800x1287

Autor: Éric Vuillard

Izdavač: Disput

Godina izdanja: 2020

Cijena: 90,00 kn

Broj stranica: 120

Uvez: tvrdi

Proza

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Pripovijest Dnevni red evocira nekoliko skrovitih, ulančanih epizoda koje su se ubrzanim tempom simultano odigravale u miljeu njemačkoga krupnog kapitala i najviših političkih krugova nacističke Njemačke, zatim u sluganskom vodstvu slabašne austrijske republike te u britanskoj državnoj vrhuški, a što je neposredno prethodilo Anschlussu kojim je Hitler u ožujku 1938, uz prešutan pristanak Zapada, prisilno pripojio Austriju. Kao pak refleks i kontrapunkt tih događaja, koji će biti svojevrstan prolog Drugom svjetskom ratu, neke od glavnih protagonista zatječemo na optuženičkoj klupi na poslijeratnom nirnberškom suđenju ratnim zločincima ili pak na groteskan način suočene s vlastitom nečistom savješću.

Nagrađivani francuski pisac znalački se koristi jezikom filmske montaže kako bi oblikovao povijesne dokumente (memoarske spise, sudske transkripte, fotografije i drugu arhivsku građu) kroz slijed upečatljivih epizoda kojima raskrinkava taštinu, licemjerje i krajnju aroganciju ključnih sudionika tih tragičnih događaja. Autorov je rukopis oštar, ironičan i neumoljiv u osudi ljudske malodušnosti, lake predaje demagogiji i nekritičkog promišljanja stvarnosti. Dnevni red znanu i službenu povijest predstavlja u novom i kritičkom svjetlu, pozivajući čitatelja na preispitivanje vlastitih spoznaja i uvriježenih predodžbi.

S francuskog preveo Bojan Lalović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu