Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Divlji detektivi

Book 6447

Autor: Roberto Bolaño

Izdavač: Vuković & Runjić

Godina izdanja: 2010

Cijena: 159,00 kn

Broj stranica: 528

Uvez: meki

Proza

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

... u spoju koji je autor okrstio kao infrarealizam: spregu nadrealizma i "dadaizma u meksičkom stilu". Samosvojni eruditski modernizam na tragu Borgesa, Cortázara i Pynchona, začinjen provokatorskim, upravo gerilskim otklonom od srednje struje hispanoameričke književnosti i vulgarizacije magijskog realizma, ustoličio je Bolaña kao najutjecajnijeg autora svog naraštaja.

Njegovi divlji detektivi, pjesnički radikali Arturo Belano i Ulises Lima, upuštaju se u ludu potragu za meksičkom pjesnikinjom Cesáreom Tinajero, koja ih na koncu odvodi preko granica Meksika, uzduž i poprijeko Sjeverne Amerike, Europe, Bliskog istoka i Zapadne Afrike, a mi ih pratimo očima ljudi koje na toj pikarskoj misiji sreću.

Novatorstvo Divljih detektiva doslovno će vas zaslijepiti: čitatelj u ruke dobiva prvi veliki hispanoamerički roman 21. stoljeća. Divlji detektivi osvojili su prestižne nagrade Herralde i Rómulo Gallegos, te promovirali Roberta Bolaña u jednog od najistaknutijih pisaca hispanskog svijeta.

"Bolañov genij nije tek u iznimnoj kakvoći njegova pisanja, već i u tome što on ne slijedi uzor latinskoameričkog književnika. Ni magijski realistično, ni barokno, niti folklorno, njegovo je djelo izmaštano izvanprostorno zrcalo Latinske Amerike, više kao stanja uma nego kao određenog mjesta. Ovo je roman koji bi Borges bio rado napisao." — Ignacio Echeverría, El País

"Roman o razigranoj poeziji jutra, rezigniranoj prozi podneva, mrkom muku večeri." — The Times


Roberto Bolaño (Santiago, Čile, 1953. – Blanes, Španjolska, 2003.) pjesnik i prozaik. Osim u rodnom Čileu, živio je u El Salvadoru, Meksiku i Francuskoj, a naposljetku se skrasio u Španjolskoj, gdje je i napisao većinu svojih proznih djela. Objavio je zbirke priča Llamadas telefónicas, Putas asesinas, El gaucho insufrible, El secreto del mal, romane La pista de hielo, Literatura nazi en América, Estrella distante, Los detectives salvajes [Divlji detektivi], Amuleto, Monsieur Pain, Nocturno de Chile [Čileanski nokturno], Amberes, 2666, El Tercer Reich, zbirke poezije Los perros románticos: Poemas 1980-1998, Tres, La universidad desconocida te knjigu eseja Entre paréntesis.

Za roman Divlji detektivi 1999. jednoglasnom mu je odlukom dodijeljena nagrada Rómulo Gallegos, najveće hispanoameričko književno priznanje, koje se daje za najbolji roman na kastiljskom jeziku napisan u prethodne dvije godine, a 2008. postumno je nagrađen s National Book Critics Circle Award for Fiction za roman 2666.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu