Četvrtak
22.11.2012.

Čelična mladost
A+ A-

Prvijenac mlade talijanske spisateljice bio je uvršten u najuži izbor za uglednu nagradu Premio Strega, a autorica je u francuskom tisku proglašena novim Émileom Zolom. Realistični roman o talijanskoj provinciji u propadanju koju je upropastio Berlusconi nije samo donio iznimnu popularnost mladoj debitantici Silviji Avallone, već je pokrenuo novi trend u ženskom dijelu talijanske književnosti. Šest autorica – među kojima su Francesca Lancini, Viola Di Grado, Maria Pia Velediano, Donatella Di Pietrantonio, Barbara Di Gregorio i Alessia Gazzola –  nada se da će zaokretom prema socijalnim temama ponoviti uspjeh svoje prethodnice.

Roman govori o prijateljstvu Anne i Francesce, prelijepih trinaestogodišnjakinja koje odrastaju u talijanskom provincijskom gradiću Piombino. Obje djevojke dolaze iz sličnih siromašnih radničkih obitelji s problematičnim očevima i majkama nespremnima za pobunu. U nizu slika lokalnih karaktera čiji je život bitno određen radom u čeličani, Avallone daje impresivnu sliku talijanske provincije i mladosti zaluđene TV-pričama o brzom uspjehu i poslovima 'sa strane', kokainu i alkoholu subotom uvečer.

Knjiga Čelična mladost Silvije Avallone prevedena je na više od 20 jezika, a samo u Italiji je prodano čak 350.000 primjeraka.

Prijevod: Maja Adžija

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.