Page arrow

Accabadora

Book naslovna accabadorai

Autor: Michela Murgia

Izdavač: Hena com

Godina izdanja: 2014

Cijena: 119,00 kn

Broj stranica: 188

Uvez: meki

Proza

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

U očima male sardinijske seoske zajednice, njezin čin nije čin ubojice, nego samilostan, ljubazan čin osobe koja sudbini pomaže da se ostvari.

Nakon što Tzia Bonaria, šezdesetogodišnja seoska krojačica, usvoji osmogodišnju Mariju, četvrtu kćer siromašne udovice, ona od nje nastoji sakriti istinu o svojoj ulozi accabadore dok veliki trud ulaže u odgoj i poučavanje te inteligente, živahne ali i svojeglave djevojčice. No, osim kako obrubiti rupice za dugmad, ili ispeći guelfo kolačiće, Tzia Bonaria će djevojčicu naučiti i vrlo važnu životnu lekciju: kako ponizno prihvatiti i život i smrt.

Svim naporima unatoč, otkriće dugo skrivane tajne promijenit će tijek Marijine životne putanje i nagovijestiti joj tamno naličje odraslosti, ali je i odvesti na neočekivan put, u unutrašnjost Italije, odakle se u rodno selo vraća dodatno promijenjena da bi naposljetku i protiv svoje volje preuzela ulogu one koja sudbini pomaže da se ostvari, ali i ostvarila vlastitu sudbinu, te nastavila otočku tradiciju...

Prvi roman pod nazivom Il mondo deve sapere, diario tragicomico di una telefonista precaria Michela Murgia objavila je 2006. Talijanski redatelj Paolo Virzi snimio je po tom romanu uspješan film Tutta la vita davanti, a postoji i kazališna obrada. Priča je to o mjesec dana provedenih u call centru, s tragikomičnim prikazom suvremenog društva. Godine 2008. izdavačka kuća Einaudi objavljuje Viaggio in Sardegna, undici percorsi nell' isola che non si vede gdje nudi pogled na Sardiniju koji promiče standardnim turističkim vodičima. Godinu dana kasnije, ista izdavačka kuća objavljuje roman Accabadora.

Knjige Michele Murgia prevedene su na više od dvadeset svjetskih jezika. 

Prevela: Mirna Čubranić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu