Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Vrijeme misli

Autor: Martin Majcenović, Vigor Vukotić i  Miljenka Buljević (ur.)

Izdavač: Booksa

Godina izdanja: 2021

Broj stranica: 160

Uvez: meki

Ostalo

Knjigu možete preuzeti na ovom linku

Ove, 2021. godine, Booksin festival Revija malih književnosti vraća se počecima tematski se fokusirajući na domaću književnu produkciju, autorice i autore koji pišu na hrvatskom. I ovom Revijom nastavljamo istraživati koncept "male književnosti", ovoga puta promatrajući i propitujući vlastitu književnost kao „malu“, stavljajući je u kontekst sa svim dosadašnjim Revijama i zemljama.

Uz Reviju, objavili smo antologiju gostujućih autorica i autora. Ovogodišnji lajtmotiv su ograničenja, a o svemu tome urednici i urednica antologije - Martin MajcenovićVigor Vukotić i Miljenka Buljević - u uvodnom tekstu iz antologije kažu: 

''Književnost je navikla na ograničenja. Bez njih ona bi bila kao neizrečena misao, nikada prenesena na papir ili manifestirana u usmenoknjiževni oblik. Postojala bi u trenutku, a već bi idući trenutak zauvijek nestala, nikad verbalizirana niti izložena bilo kakvoj vrsti kritike, mišljenja, starenja i zaborava. Tijekom pandemije, lockdowna, djelomičnog lockdowna, iščekivanja godotovskog cjepiva i njegovih novih epizoda, potresa prvog, potresa drugog – jednom riječju tijekom „svega ovog“ s obaveznim zračnim navodnicima, netko je negdje pisao, a mi smo čitali. 

Od onih koje smo u to vrijeme čitali, pozvali smo deset autorica i autora različitih generacija, stilova, žanrova i statusa u našem malom književnom polju i dali im jedan zadatak u duhu vremena u kojem živimo – da napišu nove tekstove promišljajući i poigravajući se s nekim ograničenjem. Svaka autorica i svaki autor u ovoj antologiji odabrali su svoje, svoj vlastiti kamen spoticanja koji će ovjesiti oko vrata. Neka su vidljiva, neka su poznata samo njima. Ali sva su tu, prisutna svakodnevno, sada zabilježena na papir. Odgonetavamo ih u njihovim pjesničkim ciklusima, dnevničkim zapisima i kratkim pričama. 

Lovre Petrić pred nas stavlja ultimativni palindromski eksperiment, a Igor Rajki razvezuje oglas za prodaju stana kroz imperative. Vida Sever nam postavlja “pribor za mjerenje vremena” i svojom poezijom opipava sivu svakodnevicu. Monolog Krivčeve protagonistice nas vraća u sasvim obično ludilo obiteljskih odnosa, a priče Espija Tomičića u ludilo mladosti, ljubavi i tijela. Maja Urban dnevnički punktira važne utrke, a Josip Čekolj kroz snovite prizore ispisuje dva kolosijeka odnosa. Sana Perić pjesnički vrlo uspješno prevodi s jezika koje ne govori, a Lara Mitraković razmišlja o stvarima koje će je ubiti. Konačno, Marija Skočibušić stvara poeziju doslovno brišući riječi Dorte Jagić

Antologija Vrijeme misli nastala iz mišljenja ograničenja, nije spomenik pandemiji, niti je tematizira. Autorice i autori zastupljeni ovdje pišu dobro bez obzira na vremenske uvjete i vlastite granice.'' 

Za dizajn i prijelom antologije zaslužan je Zoran Đukić.

Knjigu možete kupiti u Booksi i naručiti mailom na booksa@booksa.hr.

g

Program Revija malih književnosti: Hrvatska podupiru Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija. Publikacija 'Vrijeme misli' je tiskana uz financijsku podršku Zaklade ‘Kultura nova’. Tiskanje publikacije omogućeno je i financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu