Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zatvoreno za mlade autore

Large lokotar Marko Pogačar i Kruno Lokotar na Prvom prozaku na vrh jezika
Četvrtak
30.03.2017.
Važni kanali za promociju mladih autora, prozna nagrada Prozak, pjesnička nagrada Na vrh jezika te festival Prvi prozak na vrh jezika, nisu dobili potporu Ministarstva kulture. 
Dvije nagrade dodjeljuju se 12 godina, a mladi autori su u sklopu nje objavili 22 knjige. Prve su radove tim putem izdali Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar, Tanja Mravak, Tea Tulić, Enver Krivac, Darko Šeparović i drugi. 
Festival djeluje dvije godine i, osim laureata navedenih nagrada, on također predstavlja mlade dobitnike domaćih i regionalnih nagrada kao što su Goran za mlade pjesnike, nagrada Ulaznica, nagrada Forum Tomizza i dr.
No, unatoč tome što su se nagrade i festival pokazali kao kvalitetni i vrlo rijetki načini za predstavljanje mladih autora, Ministarstvo kulture im je dodijelilo 0 kuna potpore za ovu godinu. Gubitkom ovih manifestacija mladi bi autori mogli ostati bez važnog (i mnogima jedinog) puta do objave svoje prve knjige i promocije izdanja u široj javnosti. 
U razgovoru za portal Forum, pokretač festivala i nagrada Kruno Lokotar navodi da se ne radi o ekscesu ili previdu, nego o sustavnoj politici. Problem je, smatra, u Kulturnom vijeću za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost koje je imenovano za vrijeme tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića
"Hasanbegović je nelegitimno postavio svoja Vijeća koja nastavljaju njegovu, zapravo čak i antiHDZ-ovsku agendu, da o ostatku društva, a kultura je uvijek bila lijevo raspoložena, ne govorimo. Ove godine nismo dobili potporu ni za nagrade, nakon 12 godina rada, ni za Festival, ni za knjige dobitnika, uglavnom ni za knjige starih dobitnika. To je tako kirurški precizno izvedeno da tu nema slučaja, ni propusta."
Smatra da odgovornost dijeli i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je odluke potpisala. 
Ipak, i nagrada i festival će se ove godine održati zahvaljujući tome što je Grad Zagreb prvi put odlučio podržati festival s 10.000 kuna potpore. Hoće li iduće godine Grad biti jednako velikodušan, a Ministarstvo kruto, nažalost ne ovisi o dugoročnoj kulturnoj politici. Ostaje nam vidjeti. 

***

izvor: Forum.tm

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu