Zakon štiti nezavisne knjižare

Utorak
29.10.2013.
Ove godine američki sud je osudio Apple i druge izdavače zbog ilegalnog namještanja cijena. Te su tvrtke zajednički pokušale održati visoku cijenu knjiga kako bi se zaštitile od Amazonovih popusta. Naime, Amazon svojim popustima snižava cijenu knjige čime oštećuje manje konkurente i umanjuje honorar ostalim akterima u procesu nastanka knjige. Ipak, američka vlada podržala je Amazonovu slobodu u određivanju cijene knjige. 
Francuska vlada postupila je suprotno te je praktički optužila Amazon zbog previsokih popusta. Tako u Francuskoj i dalje vrijedi zakon iz 1981. čija je svrha zaštititi nezavisne knjižare u tržišnoj borbi s velikim korporacijama. Naime, zakon propisuje fiksnu cijenu knjige u svim knjižarama i brani popust na knjige veći od 5%. Ovog mjeseca odlučuje se i o propisu kojim bi se Amazonu zabranilo da istovremeno ponudi i popust od 5% i besplatnu dostavu.
Uz to, gradska vlast u Parizu nudi nezavisnim knjižarama najam prostora po bitno sniženoj cijeni čime se, riječima zamjenice gradonačelnika Lynn Cohen-Solal, brani jezgra od 300 nezavisnih knjižara i identitet grada.
Amazon tvrdi da francuski propisi građanima ograničuju pristup kulturi i onemogućuju rad internetskim knjižarama. S druge strane, vlasnici francuskih nezavisnih knjižara slažu se da svoju egzistenciju mogu zahvaliti upravo francuskom zakonu.
izvor: npr
foto: Hannah Swithinbank

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu