Zaboravljeni asevi

Nedjelja
21.07.2013.

Često se kaže da neko književno djelo treba izdržati 'test vremena' kao znak da sadrži istinsku kvalitetu. Međutim, kako funkcionira taj test vremena? Koje pisce pamtimo, a koje zaboravljamo? I jesmo li pritom pošteni?

Potaknuta tim pitanjima, književna kritičarka Ami Tian sastavila je popis dobrih pisaca koji su skoro pali u zaborav, ali se nekako još drže na rubu javne pozornosti. Ti pisci u Hrvatskoj nisu poznati (uglavnom nisu ni prevedeni), ali valja ih spomenuti kao 'bubu u uhu' potencijalnim čitateljima i prevoditeljima.

Prvi na listi je pjesnik, prozaist, slikar i filmski redatelj Weldon Kees. Kees je svojedobno bio priznati pjesnik i blizak prijatelj Pauline Kael i Trumana Capotea, da bi zatim nestao s radara šire javnosti. Jedan krug suvremenih pjesnika cijeni Keesa i pokušava ga vratiti u fokus ljubitelja književnosti, ali sa slabim uspjehom. Riječima pjesnikinje Dane Gioie: "Ima nešto u Keesu što odlučno uzmiče svim našim ambicijama."

Slijedi suvremeni pisac James Salter koji danas uživa relativan uspjeh s novim romanom All That Is, ali koji je 1990-ih bio proglašen 'najpodcjenjenijim američkim piscem'. S druge strane, debitantski roman britanske prozaistice Sylvije Townsend Warner svojedobno je dočekan jednoglasnim laudama, da bi ubrzo ova autorica iz sredine 20. stoljeća postala potpuno nepoznata. Iz anonimnosti ju je izvukao Colm Toibin koji je u New Yorkerovom podcastu pročitao njenu kratku priču. Ubrzo nakon toga, u Velikoj Britaniji su 2011. ponovo objavljena tri njena romana.

Na kraju se nalazi John Williams sa svojim djelom Stoner koje nosi reputaciju američkog underground klasika. Taj roman svojedobno je pao u drugi plan jer je Williams 1973. dobio državnu nagradu za jedan drugi roman. Tako godinama nisu objavljivana nova izdanja Stonera, ali usmenom predajom i razmjenom starih izdanja Stoner je s vremenom stekao niz sljedbenika. Može se reći da je Williamsov roman tako, unatoč svim nevoljama, uspješno izdržao 'test vremena' i stoga ne čudi što je 2006. objavljeno novo izdanje.

Za brojne druge zaboravljene klasike i podcijenjene pisce preporučujemo stranicu Neglected Books.

izvor: Bookslut

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu