Visokobužetni Jadnici

Četvrtak
15.12.2011.

Poznata je priča o tome kako su jednom pitali André Gidea tko je bio najveći književnik 19. stoljeća. Nakon kraćeg razmišljanja Gide je promrsio: "Nažalost Victor Hugo". Iako možemo pretpostaviti zašto je Gide ovako odgovorio, štoviše, možemo odbaciti geštaltističku žurbu i napisati dva povelika eseja, od kojih će jedan biti posvećen prvom dijelu odgovora, ovom 'nažalost', dok ćemo se u drugom pozabaviti ovim 'Victor Hugo', činjenica je da je ovaj pisac, kojem je na posljednji ispraćaj došao čitav Pariz, oduvijek izazivao podijeljene reakcije.

Da su pitali Hugoovog suvremenika Gustavea Flauberta tko je najveći pisac 19. stoljeća teško da bi odgovorio 'Victor Hugo', sa ili bez ovog 'nažalost'. Posebno njegov roman Les Misérables ne bi stavio ni na kakvu listu najboljih romana stoljeća, a možda niti na listu najboljih romana godine kakve se ovih dana roje po medijima, s obzirom da je za njega rekao da 'nije niti istinit niti posjeduje ikakvu veličinu'.

I njegov brat po optuženičkoj klupi Charles Baudelaire nije bio previše oduševljen Jadnicima, iako je u novinama sasvim lijepo pisao o njima, valjda se ne htijući zamjeriti gigantu Hugou. Licemjerni Baudelaire je o romanu o kojem je pisao panegirike u privatnosti govorio kao o bezukusnom smeću.

Mi nećemo ulaziti ni u kakve ocjene ovog znamenitog romana već ćemo ovom prilikom samo izvijestiti kako naredne godine možemo očekivati novu filmsku adaptaciju Les Misérables. Bit će to ne znamo koja po redu adaptacija romana objavljenog 1862. godine, a koji je svoju prvu filmsku verziju doživio prije više od stotinu godina, daleke 1907. godine.

Iz Jadnika su se sve donedavno ekstrahirala pitanja za prijemni ispit na Odsjeku za komparativnu književnost, poput 'tko je bio Jean Valjean?', ili 'tko je Javert i čime se uopće bavio taj osobenjak?' ili 'tko je Fantine?'. 'Gérard Depardieu, John Malkovich i Charlotte Gainsbourg' odgovorili bi oni koji su pogledali poznatu mini-seriju koja je išla prije desetak godina. No, ako su na ta pitanja budući studenti književnosti možda i znali odgovoriti, makar preko filmske verzije, teško da bi se sjetili odgovora na pitanje 'tko je gospodin Thenardier?' Od iduće godine to će im možda biti lakše, s obzirom da će Monsieura Thenardiera u novoj adaptaciji Toma Hoopera igrati Sacha Baron Cohen. Fantine će biti Anne Hathaway, koju osim iz holivudskih blockbustera znamo i iz adaptacija Jane Austen, dok će Jean Valjeana glumiti Hugh Jackman.

Ako vas baš i ne zanima film Les Misérables, ništa zato! Možete igrati i video igricu Jadnika, pa i jednu Street fighter verziju u kojoj možete kao Fantine ubiti boga u Mme. Thénardier.

Neven Svilar
foto: treyguinn (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu