Veliki rođendan 'Ponosa i predrasuda'

Četvrtak
31.01.2013.

Jane Austen napisala je roman Ponos i predrasude kad je imala 21 godinu. Nakon niza odbijenica od izdavača, Austen je odlučila odustati od pokušaja izdavanja romana, kao i od pisanja općenito. Njen ostatak života bio je kratak, miran i depresivno nepromjenjiv: provela je cijeli život u obiteljskoj kući u Steventonu, u sobi sa sestrom. Nikad nije otišla u inozemstvo, nikad se nije udala, popela (ili spustila) na društvenoj ljestvici i nikad nije ušla u komunikaciju s drugim književnicima i književnicama. Umrla je 1817. u 42. godini života.

Međutim, Austen je tokom života nastavila pisati. Roman Ponos i predrasude ipak je uspjela objaviti 1813., četiri godine prije smrti. Tokom te četiri godine uspjela je i nadoknaditi dobar dio izgubljenog vremena te je tako u tom kratkom periodu napisala romane Mansfield Park, Emmu i Uvjeravanje. Zbog toga je najveći dio publiciteta stekla posthumno kad su joj brojna djela i objavljena. Postala je cijenjena među uglednim autorima i autoricama 19. i 20. stoljeća (Eliot, Kipling, Woolf, James...), feminističke kritičarke su doprinijele prepoznavanju njene vrijednosti, dobila je status kanonske autorice (premda mnogi i dalje propituju njenu vrijednost), a stekla je i široku popularnost (pogotovo kad su se pojavili filmovi i televizijske serije).

Priča o Darcy i Elizabeth postala je opće mjesto, a cijeli roman utjecao je posredno i neposredno na niz drugih umjetničkih djela.

O vrlinama Austeninog romana esej je napisao književni kritičar i stručnjak za Austen William Deresiewicz čiji tekst možete pronaći ovdje.

izvor: The Newyorker
foto: Thalita Carvalho

Možda će vas zanimati
Preporuke
02.04.2013.

Začitavanje: 'Ponos i predrasude i zombiji'

O legendarnoj ljubavi Darcyja i Elizabeth Bennet čitali ste i prije, no istu priču smještenu u vihor rata sa zombijima - niste sigurno.

Piše: Katarina Brbora

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu