Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Uži izbor za International Booker Prize

Large 434408007 828228079335363 3045308281529372020 n

Foto: The Booker Prizes

Srijeda
10.04.2024.

Nakon šireg izbora, objavljen je i uži izbor za prestižnu književnu nagradu International Booker Prize. Svake godine ova nagrada upoznaje čitatelje s najboljim romanima i zbirkama kratkih priča iz cijeloga svijeta koji su prevedeni na engleski i objavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu i/ili Irskoj.

Šest knjiga u užem izboru izabrao je ovogodišnji žiri kojim predsjedava cijenjena spisateljica i voditeljica Eleanor Wachtel, a pridružili su joj se i nagrađivana pjesnikinja Natalie Diaz, romanopisac Romesh Gunesekera (prethodno odabran u užem izboru za nagradu Booker), revolucionarni vizualni umjetnik William Kentridge i pisac, urednik i prevoditelj Aaron Robertson.

Oni su odabrali sljedeće naslove: 

  • Selva AlmadaNot a River (prijevod Annie McDermott)
  • Hwang Sok-yongMater 2-10 (prijevod Sora Kim-Russell i Youngjae Josephine Bae)
  • Jente PosthumaWhat I'd Rather Not Think About (prijevod Sarah Timmer Harvey)
  • Itamar Vieira JuniorCrooked Plow (prijevod Johnny Lorenz)
  • Jenny ErpenbeckKairos (prijevod Michael Hofmann)
  • Ia GenbergThe Details (prijevod Kira Josefsson)

Knjige su napisane na šest jezika (nizozemski, njemački, korejski, portugalski, španjolski i švedski), u šest zemalja (Argentina, Brazil, Njemačka, Nizozemska, Južna Koreja i Švedska) i nalaze se na tri kontinenta (Azija, Europa i Južna Amerika). Predsjednica žirija Eleanor Wachtel izjavljuje: „Naša lista finalista, iako implicitno optimistična, suočava se s trenutačnim stvarnostima rasizma i potlačenosti, globalnog nasilja i ekoloških katastrofa.“ Ostale zanimljivosti i više o knjigama možete doznati na službenoj stranici

Dobitnika ili dobitnicu ove nagrade saznat ćemo na ceremoniji u utorak, 21. svibnja.

Podsjetimo, prošle je godine ovu nagradu osvojio Georgi Gospodinov za roman Time Shelter (Vremensko utočište) i prevoditeljica Angela Rodel, a roman smo prije ljetne pauze čitali na Booksa Book Clubu.

Izvor: The Booker Prizes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu