Page arrow

Uskoro počinje HRFF!

Large 261454259 4734563203254159 8819259717984888118 n
Petak
03.12.2021.

Uskoro počinje naš najdraži filmski festival, Human Rights Film Festival. Sedam dana probranog filmskog programa očekuje nas od 5. do 12. prosinca 2021. u Kinu Tuškanac, Kinu Kinoteka, MaMi Zagreb i Dokukinu KIC.

Festival, koji organiziraju Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK, po 19. je put fokusiran na ljudskopravaške teme, ali i autorski film općenito. Neka od redateljskih imena koja izdvajaju su Apichatpong Weerasethakul, Céline Sciamma i Sergej Loznica.

Nas iz književnog svijeta u filmskoj ponudi posebno je zaintrigirao Povratak u Reims redatelja Jean-Gabriela Périota, slobodna adaptacija istoimene knjige Didiera Eribona koja portretira autorov povratak u rodni grad koji je napustio trideset godina ranije. Eribon u knjizi osobnu ispovijest o podrijetlu i odrastanju povezuje sa sociološkom studijom i političkim manifestom, a u nas su je 2019. godine izdali Multimedijalni institut i Sandorf (i možete je naći na linku). 

Iz dokumentarnog programa izdvaja se i dokumentarni film Gospodin Bachmann i njegov razred redateljice Marie Speth, dobitnik Srebrnog medvjeda te nagrade publike ovogodišnjeg Berlinalea. U programu 19. HRFF-a je i jedan od najzapaženijih filmova 2020. godine, Nikad rijetko ponekad uvijek redateljice Elize Hittman, nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinaleu te glavnim nagradama festivala u Sundanceu i San Sebastianu. 

Ovogodišnji program u velikom broju donosi i naslove novog srpskog filma, primjerice, Muzej revolucije Srđana Keče, ujedno i film kojim se otvara festival, Pejzaži otpora Marte Popivode, Kelti Milice Tomović i mnogi drugi. Zanimljivost ovog izdanja HRFF-a jest i poveznica koju dijeli nekolicina filmova, a to je element fantastike. Od Elegije lovora Dušana Kasalice, preko Male mame Céline Sciamma i Memorije Apichatponga Weerasethakula do filmova japanskog redatelja Ryusukea Hamaguchija, provlače se bajkolika događanja u srazu s realnim svijetom.

Pored filmskog programa, festival u suradnji s brojnim partnerima organizira i popratni, diskurzivni program koji se bavi temama zaštite raznih ljudskih prava, pravu na pobačaj, djeci na migracijskim rutama, unaprjeđenju sustava javnog financiranja i zaštite na internetskim platformama. Osim toga, tu su i glazbeni program te izložbe. 

Detaljan raspored programa pronađite na linku, a ulaznice za projekcije i popratne programe u kinima Tuškanac i Kinoteka možete besplatno preuzeti na blagajnama kina, uz napomenu da će vam za ulazak trebati COVID potvrda ili negativan test. 


Izvor: HRFF




Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu