Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Uži izbor za NIN-ovu nagradu

Large fotka

Foto: SEEcult.org.

Srijeda
12.01.2022.

Žiri za dodjelu NIN-ove nagrade za 2021. godinu u uži izbor uvrstio je 17 romana: Smrtni ishod atletskih povreda Milice Vučković (Booka), Predeo kroz koji se probijam Boška Tomaševića (Presing), Sampas Ilije Đurovića (Treći trg / Srebrno drvo), Ono o čemu se ne može govoriti Elvedina Nezirovića (Laguna), Decu Milene Marković (LOM), Simptome Milice Sniva (Partizanska knjiga), Savršen antitalenat za sreću Nebojše Milenkovića (Akademska knjiga), Špansku čizmu Vladimira Kopicla (Laguna), Sluz i žuč Nenada Rackovića (Laguna), Iz mraka Branka Ćurčića (Književna radionica Rašić), Mokrinske hronike Srđana V. Tešina (Arhipelag), Kako se jede nar Bojana Babića (Partizanska knjiga), Pogovor Davida Albaharija (Čarobna knjiga) koji je ovu nagradu dobio 1996. godine za roman Mamac, zatim U lancima Nine Savčić (Arhipelag), Carinsku ulicu u Novom Sadu Lasla Blaškovića (Arhipelag), Ko je ubio Gogolja? Aleksandra Novačića (Logos) i Popino prase Siniše Tucića (Zenit books).

U širem izboru nagrade našla su se 43 romana. Odluku o konkurenciji romana za uži krug donio je žiri koji čine: Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić (predsjednik). Imena finalista bit će objavljena u broju NIN-a od 13. siječnja, a ime 68. dobitnika NIN-ove nagrade bit će objavljeno 20. siječnja.

Prošle godine NIN-ovu nagradu dobio je Svetislav Basara za roman Kontraendorfin u izdanju Lagune, čime je postao dvostruki dobitnik tog književnog priznanja, koje je dobio i 2006. godine za Uspon i pad Parkinsonove bolesti

Izvor: SEEcult.org.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu