Tri nove knjige za plažu

Četvrtak
21.05.2009.

Ljeto je jedino doba godine kada se u tiskanim medijima pojavljuju veliki članci o knjigama koje 'svatko tko drži do sebe' treba pročitati, a da bi ih se pročitalo treba ih  kupiti u 'knjižarama koje drže do sebe'. Mediji posebno pikiraju žensku populaciju, s obzirom da su žene te koje čitaju na plaži. Cjelokupni fenomen chick lita (ili, kako ga Sanja Doležal zove, chick lit literature) zapravo je produkt tog marketinško-ideološkog mehanizma. No, bez obzira na sve te velike istine, činjenica je: mi volimo chick lit!

Nakon ovog uvoda o chick litu najavljujemo vam tri nove knjige izdavačke kuće Novela media, koje biste mogli zamijeniti s chick litom, iako to one nisu! Tako od tri urednice Novela medie, Diane Matulić, Petre Sapun i Nataše Medved stižu tri odlične knjige: Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja, Okus jabučnih koštica i Sipa autorica Mary Ann Shaffer, Katharine HagenaMaryline Desbiolles. Par riječi o njima:


Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja
veliki je svjetski bestseler koji je već punih osam mjeseci na svim važnijim književnim ljestvicama te je jedna od najčitanijih i najprodavanijih knjiga. Sve recenzije eminentnih svjetskih književnih listova, u najmanju su ruku, vrlo pozitivno  ocijenile ovaj roman. Riječ je o ljupkom epistolarnom romanu o njemačkoj okupaciji Guernseyja u Drugom svjetskom ratu. Autorica Mary Ann Shaffer rođena je 1934. u Martinsburgu u Zapadnoj Virginiji. Cijeli svoj život radila je s knjigama – kao urednica, knjižničarka i knjižarica, sve do svoje smrti u veljači 2008. Njezina očaranost britanskim otokom Guernseyjem započela je 1976. prilikom nenadanog posjeta tom otoku. Svijet Guernseyja i njezino zanimanje za povijest doveli su je do ideje za ovaj fantastičan roman. Umrla je znajući da je njezin prvijenac u pripremi za objavljivanje i da je u sposobnim rukama njezine nećakinje.


Okus jabučnih koštica
postao je u Njemačkoj trenutni hit. Katharina Hagena piše o ženama u jednoj obitelji ispreplićući sudbine triju generacija, povremeno ironičnim tonom te vješto izbjegavajući klišeje i patetiku. Rezultat je roman o prisjećanju i zaboravljanju, u kojem se pripovijedanje zasniva na kratkim epizodama koje evociraju uspomene i osjete te stalno propituju koliko je naše pamćenje uistinu vjerno. Okus jabučnih koštica prvi je roman Katharine Hagene, a na njemu je radila ukupno šest godina. Hagena je studirala anglistiku i germanistiku u Marburgu, Londonu i Freiburgu te se kao stipendistica bavila znanstvenim radom na James Joyce Stiftung u Zürichu, Trinity Collegeu u Dublinu te Sveučilištu Hamburg. Živi i radi kao samostalna spisateljica u Hamburgu.


Sipa
, intimistički, lirski roman s okusom Mediterana istovremeno je i studija o hrani, ali i životu u svim njegovim različitostima i oprečnostima, duboko poniranje u vrijeme. To je priča  o sjećanju, o odnosu prema tijelu, prema drugima, psihološka studija ljudske prirode ispisana minucioznošću koju i zahtijeva pripremanje tog mediteranskog specijaliteta. Autorica romana Maryline Desbiolles rođena je 1959. godine u francuskom grade Ugine. Među njenim brojnim romanima i zbirkama poezije ističu se Zaboravljena žena, Le Petit Col des loups, Amanscale, Primo, Le Goinfre, C'est pourtant pas la guerre, Les Draps du peintre. Svoj prvi veliki književni uspjeh postigla je upravo romanom Sipa iz 1998. godine u kojemu francuska publika i kritika prepoznaju autoricu istančanog lirskog stila.  

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu