Strip u muzeju

Srijeda
22.01.2014.
Prošla su vremena kad se strip smatralo tek popularnim šundom i literaturom za ljude koji su prelijeni da čitaju. U današnje doba otvaraju se specijalizirani sveučilišni odsjeci za proučavanje stripova, a i u muzejima i knjižnicama se sve češće pojavljuju izložbe 'devete umjetnosti'. Tako je i British Library upravo otvorio izložbu Comics Unmasked: Art and Anarchy in the UK, najveću izložbu o britanskom stripu u povijesti. 
Izložba pokriva široki vremenski raspon pa tako posjetitelji mogu vidjeti viktorijanske stripove, novinske stripove iz 19. stoljeća, kao i suvremenija djela poput Mooreovog V kao Vendeta.
Na izložbi gostuje i Dave Gibbons, ilustrator Nadzirača (još jednog čuvenog stripa Alana Moorea). Gibbons je ukratko sažeo koliko se odnos prema stripu promijenio: "Išao sam u konzervativnu školu gdje bi nam učitelji uzimali stripove i palili ih. Četrdeset godina kasnije, pozivaju me u školu da držim predavanja o stripu."
British Library najavio je da će se nakon ove izložbe baviti temom britanske gotičke literature - još jedne popularne književnosti koja s vremenom dobiva zasluženo priznanje.
izvor: The Guardian
foto: Julian Tysoe

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu