Strah kao strast

Ponedjeljak
09.04.2012.

Antonio Scurati talijanski je književnik i društveni znanstvenik. Predaje na sveučilištu u Milanu, a bavi se temama jezika, komunikacije i masovnih medija. Njegov roman Dijete koje je sanjalo kraj svijeta upravo je preveden na hrvatski (prevoditeljica Ana Badurina) i objavljen u izdanju Frakture. Roman se vrti oko pedofilskog skandala u Bergamu i niza reakcija na skandal.

U razgovoru s Tihomirom Ponošem, Scurati govori o temama koje je dotaknuo u romanu i o problemima suvremenog društva. Scuratija u romanu najviše zanimaju stanje moralne panike i kolektivnog osjećaja straha koji nema realno opravdanje. Uzrok tome leži u manjku moralnih kriterija u današnjem 'berlusconijevskom' društvu, te u odnosu između masovnih medija i gledatelja. Scurati se, poput starog sveučilišnog profesora, zalaže za odgovornost u masovnim medijima (kako autora sadržaja, tako i konzumenata), za jasnije moralne kriterije u društvu i za stvaranje istinskog obrazovanja koje će učiti djecu i mlade mudrosti, a ne pukom tehničkom znanju. Puni tekst (u kojem Scorati govori o drugim detaljima romana i u kojem se osvrće na političke probleme u Italiji) pročitajte ovdje.
foto: afagen

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu