Page arrow

Što i koliko čitamo

Large alex blajan jh84idj3f1i unsplash
Petak
24.04.2020.


Netom održana Noć knjige ostavila nas je da razmatramo rezultate istraživanja čitateljskih navika u Hrvata. Istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga u ožujku je provela agencija Kvaka, a zaključak zvuči optimistično - u posljednjih godinu dana čitanost u Hrvatskoj narasla je za sedam posto. 

S brojke 42 stigli smo na 49. Taj 49 broj je koji označava postotak osoba u Hrvatskoj u dobi od 16 i više godina koji su u zadnjih godinu dana pročitali barem jednu knjigu, izuzev obavezne literature u školama. Dakle, gotovo polovica nacije pročita barem jednu knjigu godišnje, doista ohrabrujuće, kad već imate niske kriterije.

Među čitačima najviše je onih koji u godinu dana pročitaju dvije knjige. Više čitaju žene, milenijalci i visokoobrazovane osobe. Pročitane knjige najviše se posuđuju u knjižnicama ili se kupuju, a u kupovini prednjače mlade osobe. Najveći broj ljudi knjigu kupi jednom u tri mjeseca, a u odnosu na rezultate prošlih godina, više kupujemo preko interneta, manje na kioscima. Razumljivo za naše prilike, većina nas kupuje knjige na popustu.

Kada je u pitanju vrsta pročitanih knjiga, kao i prošle godine, najčitanija je beletristika, a za njom se vuku publicistika i stručne/znanstvene knjige te priručnici. Beletristika više zanima žene i starije osobe, dok publicistiku preferiraju osobe srednje dobi i visokoobrazovani.

Zanimljiv je podatak da e-knjige čita tek devet posto hrvatskih građana, no vjerujemo da smo u posljednjih mjesec dana izolacije barem tu brojku značajnije povećali. 

Nezgodna je informacija da zbog prevelike opterećenosti količinom podataka patimo od infobesityja, a posljedično se sve industrije bore za našu pažnju. Držimo fige da nam pažnja usmjerena na dobru književnost ostane nekompromitirana.

Više informacija i mnogo više brojki potražite ovdje.


Izvor: Noć knjige, foto: Alex Blăjan

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu