Page arrow

Starta Zagreb Book Festival

Large le bleu est une couleur chaude p0011

Naslovnica grafičkog romana 'Blue Is The Warmest Colour' Jul Maroh

Ponedjeljak
24.05.2021.

Kako trenutna vremenska prognoza ne ide baš na ruku našem mentalnom i emocionalnom blagostanju, za oporavak i dobro raspoloženje predlažemo odlazak na neki književni festival. Evo, taman počinje Zagreb Book Festival!

Ovogodišnje izdanje održava se od 24. do 28. svibnja, a tema mu glasi Želim tvoju priču!. Osim već tradicionalnog online načina, možemo ga pratiti i u Uraniji prostoru kreacije.  

Univerzalnom temom inkluzije u književnosti festival se bavi kroz dvadesetak događaja, panel diskusija i razgovora. Neki od gostiju su Jul MarohNebojša Lujanović, Boris Jokić, Ece TemelkuranRobert TorreZoran FerićSena PuhovskiBarbara MatejčićRujana JegerMirna Brođanac, Saša IlićBranko ČegecDorta JagićAna Brnardić Oproiu i drugi.

Ovogodišnji program ugošćuje i međunarodni projekt Every Story Matters koji se bavi osvješćivanjem uloge književnosti, posebno one za djecu i mlade, u izgradnji otvorenog demokratskog društva. Projekt počiva na premisi da svatko ima pravo otkrivati literaturu i stvarati priče, bez obzira na svoju socijalno-ekonomsku ili kulturnu pozadinu, spol, seksualne sklonosti ili mentalne i fizičke sposobnosti, a njegovi ambasadori su Korana Serdarević, Jul Maroh, Olja Savičević Ivančević i Ivana Bodrožić.

Festival započinje današnjim razgovorom Čitajmo, da ne ostanemo bez riječi! u 17 sati na kojem će sudjelovati Anita Peti-Stantić i Nenad Rizvanović, uz moderaciju Sanje Baković. Oni će pokušati dati odgovore na pitanja zašto je čitanje toliko važno, posebno danas, na koji način se mijenjanju čitateljske navike u digitalnim vremenima, je li sve tako crno kad pogledamo statistike o čitanju i kako to možemo promijeniti nabolje. 

Nakon toga odmah slijedi panel diskusija Djetinjstvo – odakle dolaziš stereotipe? u 18 sati na kojoj će sudjelovati Andrea Vranić, Monika Herceg, Dino Pešut i moderatorica Morana Kasapović, a raspravljat će o tome kako izaći iz naučenih okvira, kako osvijestiti vlastitu želju za pojednostavljivanjem svijeta, kako spriječiti utabani put od stereotipa preko predrasuda do diskriminacije, i koja je uloga književnosti u tome.

Prvi dan zaključit će razgovor Jul Maroh i Helene Puljiz u 20 sati o knjizi i filmu Blue Is The Warmest Colour, pitanjima identiteta, odrastanja, prihvaćanja, otvorenosti i zatvorenosti zajednica, o književnosti koja ispunjava sav svoj potencijal tek kada je inkluzivna. 

Detaljan program i ostale informacije i tehnikalije potražite na stranici Zagreb Book Festivala, a svakako pratite i njihove društvene mreže. Vidimo se što u Uraniji, što online!


Izvor: Zagreb Book Festival

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu